Menü

A grillezés titkai – avagy amit a receptek nem tartalmaznak

A grillezés titkai – avagy amit a receptek nem tartalmaznak

Kezdő grillezők gyakran esnek abba a hibába, hogy túlizgulják az első néhány sütési kísérletet. Ennek nem kellene így lennie, hiszen jó néhány grillezéssel foglalkozó szakácskönyv és az internet egyaránt tele van jó receptekkel, melyek némelyike szinte lépésről lépésre vezeti a kezdő szakácsot. Ugyanakkor (jogosan) sokakban mégis él a félsz, hogy vannak olyan lépések, melyek a receptekből kimaradnak, viszont a grillezéshez elengedhetetlenek.

A grillezés előkészületei nincsenek a receptekben

 

A grillezéshez a receptek sok esetben remek fogódzót adnak, azonban mégis van néhány olyan lényeges lépés, melyek szigorúan véve nem a recept részei, mégis fontosak.

 

Az első ilyen a begyújtás, ami különösen faszenes grillezőnél jelenthet kihívást. Ezért nagyon sokan a könnyűnek tűnő módszerhez folyamodnak, vagyis begyújtókockát vagy gyújtófolyadékot használnak a faszén lángra lobbantásához. Ez kétségtelenül gyors módja a tűzgyújtásnak, azonban az étel ízén meglepő eredményeket produkálhat. Ezért ajánlott inkább kifejezetten faszén meggyújtásához való grillgyújtót beszerezni, ezzel nem csak gyorsan, hanem biztonságosan meggyújtható a grill tüze.

 

 

A másik a grillsütő előmelegítése, ami soha nem maradhat ki. Erre nem azért van szükség, hogy gyorsabban fogyjon a faszén vagy a gáz, ezáltal fellendítve a kereskedelmi forgalmat, sokkal inkább praktikus és egészségügyi okokra vezethető vissza. Egyrészt az előmelegítéssel nagyszerűen leégethetők az előző sütéskor a rácsra ragadt maradékok, hiszen ezek jelenléte alaposan meg tudja változtatni a készülő étel ízét, nem éppen előnyére. Másrészt az előmelegítéssel sterilizálódik a grillrács, így nem kell tartani a bacilusoktól, melyek enyhébb esetben hasmenéshez, rosszabb esetben bélfertőzéshez vezethetnek.

 

A grillezős receptek jellemzően arra sem térnek ki, hogy az olajos páclevet lehetőleg fel kell itatni a húsról, illetve amennyiben zsírosabb hús kerül a rácsokra, érdemes egy grill sütőlapot alá helyezni. Erre azért van szükség, hogy a húsból kisülő zsír ne csepeghessen a tűzre, vagyis ne kelljen tartani a felcsapó lángoktól, amelyek tönkretehetik az ételt, ráadásul meglehetősen balesetveszélyesek.

 

Az étel előkészítése

 

Amikor grillezéssel kapcsolatos recepteket kerestél a neten, biztosan feltűnt, hogy mindegyik pác receptje más és más összetevőket tartalmaz. Ennek legfőbb oka, hogy az ízlés egyénenként változó, ezért a legjobb, amit tehetsz, hogy igyekszel kikeverni egy saját grill fűszerkeveréket, ami megfelel a te ízlésednek. További jó tanács a „nagyoktól”, hogy ebbe a fűszerkeverékbe nem szabad sót tenni, ha húsok pácolásához lesz felhasználva, hiszen a só elvonja a vizet, vagyis sokkal nagyobb az esélye a hús kiszáradásának a grillrácson, ha sótartalmú pácban volt előzőleg pihentetve.

 

Ugyanígy kiszáradáshoz vezet a hús mindenféle éles eszközzel történő szurkálása is, mivel így kifolyik a leve, ezért ajánlott inkább a grill fogócsipesz használata húsvilla helyett. A szurkálódás alól persze kivételt képez a húshőmérő, amit javasolt használni, ha biztos akarsz lenni az étel elkészültében.

 

Az összes többi információt, ami a grillezett ételek elkészítéséhez szükséges, már tartalmazzák a receptek, ezért érdemes azokat alaposan áttanulmányozni, majd kezdődhet a sütögetés.

 

Amennyiben kedvet kaptál a grillezéshez, de nincs grillsütőd, vagy fontos eszközeid hiányoznak a grillezéshez, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Keresés