Ez a weboldal cookie-kat használ, amelyek segítik a weboldal működését. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelvek értelmében.

Menü

A grillsütő karbantartása és a takaróponyva

A grillsütő karbantartása és a takaróponyva

A grillsütő a legnagyszerűbb eszköz, amivel a kertben isteni fogásokat lehet készíteni. Azonban nem mindenki gondol abba bele, hogy a grillsütőt nem csupán olajozgatni szükséges, hanem több egyéb teendő is van, amit annak érdekében meg kell tenni, hogy sokáig kiszolgáljon minket. Az egyik ilyen, hogy a használaton kívüli grillsütőt célszerű takaróponyvával letakarni, de a grillrács megfelelő tárolása szintén említést érdemel.

A grillsütő karbantartása az első használat előtt kezdődik

 

Az új grillsütő első használata mindig egy kicsit izgalommal teli, azonban nem szabad elkapkodni ezt a lépést. Első alkalommal ugyanis lényeges, hogy a sütőn maradt szennyeződések eltávolításra kerüljenek, illetve az olajozás is elengedhetetlen.

 

Ehhez be kell kapcsolni a grillt, és a szabályzóját közepes hőfokra állítani, majd csukott fedéllel legalább 20 percig melegíteni. Ez idő alatt a gyártás során visszamaradt szennyeződések leégnek, ez után pedig megkezdődhet az olajozás.

 

Olajozni akkor célszerű a grillrácsot, ha már kihűlt, így elkerülhetőek az égési sérülések. Az olajozáshoz ecset vagy olajszóró egyaránt használható, de arra figyelni kell, hogy minden egyes kis zugba jusson az olajból. Az olajozáshoz főként a növényi olajak az ideálisak, azon belül is a repceolaj, a sózott zsiradékok, mint például a margarin viszont kerülendő.

 

Ugyanakkor nem csupán az első olajozásra kell gondos figyelmet fordítani, hanem két használat között szintén erősen ajánlott ismételni.

 

A grillrács tárolása

 

Az ősz beköszöntével sokan elteszik a grillsütőt, és legközelebb csak a következő tavasszal veszik újra elő. Viszont a grillsütő tárolása nem csupán annyiban merül ki, hogy a garázs egyik sajkába állatjuk, hanem a grillrácsot ezt megelőzően le kell kezelni.

 

Az öntöttvas grillrácsok igényelnek némi külön törődést, mivel sajnos hajlamosak rozsdásodni. Ezért mielőtt hosszabb szabadságra küldenénk, alaposan meg kell tisztítani. Ennek egyik legegyszerűbb módja, ha az utolsó sütés alkalmával leégetjük róla a rajta maradt ételmaradékot és egyéb szennyeződéseket, majd miután kihűlt, egy rozsdamentes acélsörtékkel ellátott grillkefe segítségével alaposan megtisztítjuk. Ezt követően vékonyan be kell dörzsölni olajjal, és egy olyan helyet keresni neki, ahol tisztán és szárazon várhatja meg az új bevetést.

 

A grill takaróponyva megvédi a grillsütőt

 

A grill takaróponyva segítségével megvédhetjük a grillsütőnket az időjárás viszontagságaitól és a szennyeződésektől is. Bár az igazán minőségi grillsütő esetén erre elméletileg nem igazán lenne szükség, hiszen ezek nagyszerűen ellenállnak az időjárásnak, azonban mégis célszerű kiegészítő védelemmel ellátni a kedvenc grillünket. Ha másért nem, akkor azért, mert a takaróponyva megóv a következő használatba vétel előtti alapos suvickolástól, mivel a takaróponyva véd a szél által hordott por okozta koszolódástól.

 

 

Ugyanakkor takaróponyvát használni nem kizárólag akkor érdemes, ha télire eltesszük a grillsütőnket, hanem minden egyes alkalommal, amikor éppen nem használjuk azt. Az időjárásnak kitett minőségi grillek bár jól bírják a strapát, de bizonyos idő elteltével azokon is meglátszik a természet és az UV-sugárzás pusztító ereje, így jobb megelőzni a bajt és használni a megfelelő védőeszközt.

 

Ha neked még nincs takaróponyvád, de szeretnél beszerezni egyet, esetleg segítségre lenne szükséged a megfelelő méret kiválasztásához, keress minket elérhetőségeinken!

Keresés