Ez a weboldal cookie-kat használ, amelyek segítik a weboldal működését. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelvek értelmében.

Menü

A grillszezon új sztárjai: a grillezhető zöldségek

A grillszezon új sztárjai: a grillezhető zöldségek A grillezés főfogásaként még mindig a különféle húsokat tartják számon, azonban nem lenne szabad elmenni a kiemelkedően ízletes grillezhető zöldségek mellett sem. Bár első gondolatra nem tűnhet kihívásnak egy-egy zöldségfélét elkészíteni a grillrácson, de a gyakorlatban okozhat ez az ételtípus néhány meglepetést, hiszen nem minden zöldség sül át néhány perc alatt, illetve előkészületekre szintén szükség van zöldségek esetében is.

A grillezhető zöldségek előkészítése

 

Ugyan nem igényelnek annyi előkészületet, mint a húsok, de a grillezhető zöldségeket sem lehet előkészület nélkül egyszerűen a grillrácsra dobni. Elsősorban fontos az alapos mosás és szárítás. Ezután, ha nem egészben, hanem szeletenként lesz megsütve az étel, akkor ügyelni kell arra, hogy lehetőleg egyenlő méretű darabokra vágjuk fel, hiszen így biztosítható, hogy egyszerre készüljenek el az ínycsiklandó falatok.

 

A zöldségeket ugyanúgy be lehet pácolni, mint a húsokat, azonban ehhez rendszerint elegendő mindössze 10 perccel a sütés megkezdése előtt átforgatni azokat a fűszeres keverékben. A páchoz leginkább az olívaolaj ideális, ez ízesíthető sóval, borssal, oregánóval, rozmaringgal, kakukkfűvel, fokhagymával vagy akár készen kapható fűszerkeverékkel is.

 

Továbbá fontos megemlíteni, hogy a zöldségeket nem ajánlott a hideg rácsra tenni, a legjobb, ha már meleg, olajjal vékonyan megkent grillsütőre helyezzük. Nagyobb darabokat persze helyezhetünk közvetlenül a rácsra is, de szerencsére számos kiegészítő kapható grillsütőkhöz, melyek megkönnyítik a dolgunkat akkor is, ha kisebb darabokat tervezünk sütni. Végül hagyjuk alaposan megsülni az egyik oldalát a zöldségnek, és csak utána fordítsuk át a másik felére, nincs szükség a gyakori átforgatásra.

 

 

A burgonya grillezése

 

A burgonya a zöldségek között olyan, mint a kártyában a Jolly Joker, hiszen a felhasználási területe igen széles. Nem véletlen, hogy mi is ezzel kezdjük a felsorolást, ugyanis ez az egyik legkedveltebb, ha grill zöldségekről van szó.

 

Máig megy a vita azonban, hogy a grillezéshez szükség van-e a burgonya előfőzésére. A helyes válasz az, hogy attól függ, milyen burgonyát használunk. Ugyanis, ha magas a burgonya keményítőtartalma, akkor jobb előfőzni, míg ha alacsony keményítőtartalmú burgonyát (jellemzően a piros és sárga) vásároltunk, akkor felesleges az előfőzéssel bajlódni.

 

Grillezett cukkini

 

Kevésbé hagyományos, de isteni fogás a grillezett cukkini. Ehhez a cukkinit meg kell mosni, kb. 1 centi vastag karikákra felvágni, bekenni az előkészített házi fűszerpáccal, majd a forró rácsra helyezni. Nagyjából 3-3 percig szükséges sütni mindkét oldalát, de figyelni kell, mert nagyon hamar megpirul.

 

Zöldbab grillezve

 

Nem mindenkinek jutna eszébe a grillezhető zöldségek közé sorolni a zöldbabot, hiszen a méretei miatt nem tűnik a legalkalmasabb fogásnak, ami grillen készíthető. Azonban egy rozsdamentes grill kosárral ez sem jelenthet kihívást, hiszen ennek a speciális eszköznek a segítségével még a legapróbb zöldség- vagy húsdarabok is könnyedén megsüthetőek. Mindössze annyi a teendő, hogy kevés olívaolajat összekeverünk sóval és borssal, majd megforgatjuk benne az apró darabokat. Miután levettük a tűzről, egy kevés vajjal tovább ízesíthető.

 

Amennyiben kérdéseid vannak a termékeinkkel kapcsolatban vagy rendelni szeretnél, vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

Keresés