Ez a weboldal cookie-kat használ, amelyek segítik a weboldal működését. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelvek értelmében.

Menü

A legjobb egytálételek öntöttvas edényben

A legjobb egytálételek öntöttvas edényben

Biztosan veled is megesett már, hogy beszereztél valami konyhai eszközt, hogy majd finomakat fogsz benne készíteni, de mégis sokáig hozzá sem nyúltál, hiszen nem tudtad eldönteni, hogy végül mit készíts benne. Sokan így vagyunk az öntöttvas edényekkel is, melyekben annyi minden készíthető, hogy éppen emiatt állunk neki. Ezért mi most szeretnénk adni néhány tippet arra vonatkozóan, hogy melyek a legjobb egytálételek, melyeket öntöttvas edényben elkészíthetünk.

Fontos az előkészítés

 

Mielőtt bármelyik egytálételt elkészítenénk öntöttvas edényben, azt először ki kell égetni. Erre azért van szükség, hogy az edény tapadásmentessé váljon. Ugyanis az öntöttvas edények alapvetően nem rendelkeznek tapadásmentes bevonattal, ezért első használat előtt egy vékony filmréteget égetünk az egyébként tüskés felületre, ami garantálja, hogy az ételek sokkal könnyebben fognak elválni az edény falától.

 

A kiégetés első lépése a tisztítás, vagyis egy mosogatószeres meleg vízben alaposan el kell mosnunk az edényt, hogy a szennyeződéseket eltávolítsuk. Mosogatás és szárazra törlés után alaposan kenjük be az edényt magas hőbírású zsiradékkal, és kezdjük el fokozatosan felhevíteni. Amikor már a zsiradék elkezd forrni, akár kicsit füstölni is, akkor lehet elzárni a hőforrást, és hagyni kell kihűlni. Végezetül pedig a kihűlt edényt töröljük szárazra egy papírtörlővel, és máris jöhet az éles bevetés!

 

 

A legjobb egytálételek öntöttvas edényben

 

Az egyik legjobb típusú egytálétel öntöttvas edényben határozottan az, amihez nincs szükség túl sok előkészületre, és a készítés során sem igazán kell hozzányúlni. Erre pedig szuper példa a hús és a köret egyszerre való elkészítése, vagyis például a fűszeres hús zöldségágyon.

 

Ehhez nem kell mást tenni, mint a hússzeleteket kissé kiklopfolni, fűszerezni és hirtelen elősütni. Ha hajlandóak vagyunk vele picit többet foglalkozni, akkor már előző éjszaka bepácolhatjuk. Szóval miután a húst elősütöttük, jöhetnek a zöldségek. Ízlés szerint bármi kerülhet az öntöttvas edénybe a kiolajozás után, vagyis tehetünk bele feldarabolt burgonyát, hagymát, gombát, padlizsánt, cukkinit és paprikát is. A zöldségeket szintén érdemes fűszerezni kicsit, sőt, ha előzőleg olajos pácban pácoltuk a húst, akkor a páclében is megforgathatjuk.

 

Miután a zöldségeket elhelyeztük az öntöttvas edényben, helyezzük rá a húst, és 200 fokos sütőben addig süssük, míg a hús szépen megpirul (kb. 30-60 perc).

 

Gyorsan szintén készíthetünk egytálételt öntöttvas edényben, amihez egy öntöttvas wokra lesz szükségünk. A wokban ugyanis kialakításának köszönhetően rendkívül gyorsan el tud készülni az étel, ami a gyors sütés miatt megtartja vitamin- és ásványianyag-tartalmának jelentős részét. Zöldséges és húsos egytálétel szintén készülhet a wokban, mindössze arra kell figyelnünk, hogy a különböző hozzávalókat olyan sorrendben tegyük az edénybe, amennyi sütést igényelnek. Vagyis először a több sütési időt igénylő húst, majd kicsivel később a zöldségeket is adjuk hozzá.

 

A wokban készítés titka a megfelelő előkészületben rejlik, vagyis ha kellően kicsire vágtuk a hozzávalókat, akkor akár 10 perc alatt az asztalra varázsolhatjuk az öntöttvas edényben készült egytálételünket.

 

Amennyiben te is szeretnél elkészíteni egy igazán finom egytálételt öntöttvas edényben, de nincs hozzá megfelelő edényed, nézz szét a webáruházunkban, vagy ha segítségre van szükséged, esetleg kérdéseid merültek fel, keress minket elérhetőségeinken!

Tartalomhoz tartozó címkék: grill recept wok

Keresés