Menü

Az elektromos grillgyújtó előnyei

Az elektromos grillgyújtó előnyei A faszenes grillsütő annak ellenére igen népszerű készülék, hogy kissé nehézkes a begyújtása, és a felmelegedésre is sokat kell várni. Azonban vannak olyan eszközök, – mint például az elektromos grillgyújtó, a begyújtó kémény és a grillgyújtókocka –, melyek segítségével viszonylag egyszerűen kivitelezhető ez a folyamat. Azonban mindhárom eszköznek vannak előnyei és hátrányai is, lássuk most ezeket!

Elektromos grillgyújtó

 

Az elektromos grillgyújtó nagyon egyszerű, biztonságosan használható kis eszköz a faszén begyújtására. Mindössze annyi a teendő, hogy a grillgyújtó végét a faszénhez közel kell tartani, és nyomni a készülék kapcsológombját. Mivel a gyújtó vége rendkívül magas hőmérsékleten izzik, így pillanatok alatt fellobbannak a lángok. Ha pedig nem szeretnénk arra várni, hogy a faszén magától parázzsá égjen, akkor a gyújtást követően a grillgyújtót kissé távolabb tartva 1-2 perc alatt elérhető a kívánt állapot.

 

Bár elismerésre méltó az a képesség, hogy valóban szinte pillanatok alatt elérhető, hogy a grillben lévő faszén alkalmas legyen a sütögetésre, de ez leginkább csak akkor használható ki, ha szeretnénk a tűztérben lévő faszénhez újabb adag tüzelőt pótolni.

 

Első begyújtásnál nem lényeges, hiszen nem rövidítheti le az előmelegítési időt, annak ugyanis nagyon fontos funkciója van. Egyrészt az előmelegítés során a visszamaradt ételmaradékok leégnek, így nem fogják befolyásolni a frissen készülő fogások ízét, másrészt az előmelegítéssel sterilizálódik a sütő rácsa, így nem kell tartani attól, hogy a rajtamaradt láthatatlan szennyeződések bakteriális bélfertőzéshez vezetnek.

 

A sok előnye mellett az elektromos grillgyújtónak akad egy hátránya is, mégpedig az, hogy használatához elektromos áramra, vagyis konnektorra van szükség. Ez a probléma a kertben leginkább csak hosszabbító segítségével hidalható át.

 

Begyújtó kémény

 

A begyújtó kémény első előnye, hogy nincs szüksége elektromos áramra a működéshez, tehát lényegében bárhol használható. A kémény működésében a huzatnak van nagy szerepe, hiszen úgy van megtervezve, hogy a levegő könnyedén áramolhasson rajta keresztül, ezáltal a lángok is viszonylag hamar fellobbannak. A huzatnak köszönhetően a faszén gyorsan parázzsá válik a kéményben, így alkalmas a tüzelő utánpótlásának előkészítésére is.

 

Bár biztonság szempontjából nem annyira biztonságos, mint az elektromos grillgyújtó, de a grillgyújtókockát határozottan megelőzi.

 

 

Grillgyújtókocka

 

A grillgyújtókockát többnyire a gyújtófolyadékkal együtt szokták emlegetni. Mindkét típus népszerű a grillezők körében, hiszen egyszerű használni és viszonylag olcsó is. A használata annyiból áll, hogy a kockát a faszén közé kell rejteni, majd meggyújtani, a folyadékot pedig a faszénre locsolni, és egy gyufa segítségével máris nagy fellángolásra lehet számítani.

 

Az egyszerű meggyújtáson kívül azonban csupa hátránnyal kell szembenézni, ha valaki ezt a módszert választja a faszenes grillsütőjének a begyújtására. Elsősorban ez a begyújtási technika meglehetősen balesetveszélyes, ezért csak kellő körültekintéssel szabad alkalmazni. Másodsorban pedig tudni kell, hogy az ilyen jellegű gyújtóadalékok füstje megváltoztathatja az éppen készülő étel ízét.

 

Ha te is folyamatosan küzdesz a faszén meggyújtásával, vagy kérdéseid vannak a termékeinket illetően, keress minket elérhetőségeinken!

Keresés