Ez a weboldal cookie-kat használ, amelyek segítik a weboldal működését. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelvek értelmében.

Menü

Az igazi paella paella sütőben készül

Az igazi paella paella sütőben készül

A paella Spanyolország nemzeti rizses egytálétele. Ezt a remek fogást először zöldbabból, csigából és angolnából készítették, mára azonban némileg megváltoztak az összetevői. Az egyetlen, ami nem sokat változott az idők során, az a sütési módja, ugyanis a paella elkészítése jellemzően paella sütőben történik, nem véletlenül kapta az étel erről a nevét. Továbbá a hagyományokhoz hű spanyolok nem csupán elkészítik ebben a speciális serpenyőben az ételt, hanem jellemzően onnan is kanalazzák ki. De hogyan kell elkészíteni ezt a spanyol remekművet?

Az igazi paella, ami paella sütőben készül

 

A spanyol konyha kedvelői közt kisebb háború tud kitörni, ha a paella elkészítése kerül szóba, hiszen az egyetlen dolog, amiben egyetértenek, hogy az ételt paella sütő serpenyőben kell elkészíteni, erre a célra nem felelnek meg más serpenyők és edények. Ugyanakkor a hozzávalókban már messze nincs egyetértés, hiszen az idők során ez az étel átesett több változáson, és nyilvánvalóan mindig aszerint alakultak ezek a receptmódosítások, hogy éppen hol, milyen vidéken készítették. Például érthető módon vízpartokon leginkább a tenger gyümölcseivel dúsították az ételt, míg a szárazföld belsejében főként csirke- vagy nyúlhússal készült el a paella.

 

A hagyományos paella elkészítése

 

A paella tipikusan az az étel, amelyből egyszerűen nem lehet keveset készíteni, de szerencsére ez a legtöbb esetben nem okoz problémát, hiszen így másnapra is marad ebből a fenséges lakomából.

 

A főzés megkezdéséhez vedd elő a paella sütődet, tegyél bele kevés olajat, és adj hozzá egy felaprított vöröshagymát. Miután a hagymát üvegesre pirítottad, tegyél hozzá egy feldarabolt kaliforniai paprikát és 2 gerezd picire vágott fokhagymát is. Folyamatosan kevergesd kb. 5 percig, majd adj hozzá két csirkecombot feldarabolva, végül sózd és borsozd ízlés szerint.

 

Nagy lángon pirítsd tovább, és amikor már fehér a hús, tegyél a serpenyőbe kettő meghámozott és feldarabolt paradicsomot. Újabb 5 perc kevergetés és pirítás után öntsd fel 250 ml fehérborral. Ha elfőtt az alkohol, kb. 700 ml csirkehúslevessel öntsd fel (szükségmegoldásként leveskockából is elkészíthető), tedd takarékra, végül adj hozzá 200 gramm kerek szemű rizst és fűszerezd. Ha van paella fűszerkeveréked, akkor az tökéletes, viszont ha nincs, használj sáfrányt, cayenne borsot és petrezselymet az ízesítéshez.

 

Miután beletetted a rizst, nincs szükség kevergetésre. Nagyjából háromnegyed óra főzés elég, akkor készül el, amikor már a rizs puha és a húson is könnyedén át tudod szúrni a kést. Amint levetted a tűzről, hagyd még néhány percig pihenni, végül citromgerezdekkel és friss petrezselyemmel tálalhatod.

 

Paella grillen

 

Paellát nem csak a konyhában lehet készíteni, hanem grillen is kiváló fogás. Egy magas minőségű, rozsdamentes acélból készült paella sütő serpenyő része és fogantyúi egyaránt alkalmassá teszik az edényt arra, hogy grillen készíthesd el vele ezt az ételt.

 

Ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy a paella sütő természetesen elsősorban paella készítésére ideális, azonban ez nem jelenti azt, hogy másra ne lenne alkalmas. A kínálatunkban megtalálható paella sütő éppúgy megfelelő zöldségköretek elkészítésére, mint kisebb húsok olajban sütésére.

 

Ha te is szeretnél egy ilyen sokoldalú paella sütő büszke tulajdonosa lenni, esetleg kérdéseid merültek fel, keress minket elérhetőségeinken!

Keresés