Menü

Az olasz pizzatészta elkészítésének legfontosabb lépései

Az olasz pizzatészta elkészítésének legfontosabb lépései

Az, hogy ténylegesen mi nevezhető olasz pizzatésztának, nagyon komoly szabályozás alá esik, aminek a feltételeit nem máshol lehet olvasni, mint az AVPN, azaz az Associazione Verace Pizza Napoletana leírásaiban. Természetesen nem csupán egyféle tésztával készülhet az olasz pizza. Létezik a Nápoly környékéről származó, kívül nagy karimával rendelkező, középen pedig igen vékony típus, de tőlük északabbra, Róma környékén már teljesen mást tartanak “eredeti olasz pizzának”.
A következő cikkben megosztunk veled néhány tippet, amit feltétlenül érdemes megfogadni, ha olasz pizzát szeretnél sütni a kemencében.

A kevesebb néha több

Az olasz pizzatésztához nincs szükséged túl sok összetevőre. Ugyan egyre több helyen látni, hogy tesznek bele tojást, tejet vagy éppen joghurtot. Pedig ezek egyáltalán nem szükségesek ahhoz, hogy jól sikerüljön a tészta. Az autentikus pizzatésztához csupán az alábbi hozzávalókra lesz szükséged: 

  • Liszt
  • Élesztő/kovász
  • Víz

Milyen lisztet válasszak?

A magyar háztartások zömében a BL55-ös lisztet tartják a főzés-sütés alfájának és omegájának. Természetesen sok mindenre alkalmas ez a típusú liszt is, de ha kipróbálsz olyanokat is, amik specifikusan az adott tésztafélékhez lettek készítve, hatalmas különbségeket fogsz érzékelni. A pizzatésztához a leginkább a 00-s liszt ajánlott, aminek megvannak a maga előnyei és hátrányai is. A belőle készíthető tészta nem ragad és nagyon szépen megkel, viszont számolni kell vele, hogy a dagasztása valamivel nehezebb, tehát homogén tésztát gyúrni belőle komolyabb munkát igényel. 

Mi kerülhet még a tésztába, és mennyi ideig kell keleszteni? 

Amennyiben szeretnéd, hogy könnyebb legyen összegyúrni a tésztát, érdemes egy kevés olívaolajat adni hozzá. Erről persze szakmai körökben folynak még a viták, hogy szabad-e beletenni vagy sem, de az biztos, hogy a tészta textúrájának is kifejezetten jót tesz egy kis hozzáadott olaj.

A kelesztés igen fontos mozzanata a tészta készítésének. Vannak, akik csupán pár órás kelesztést szoktak tartani, jobb azonban, ha minél több időt adsz a tésztának, hogy az összetevői összeérjenek. Legalább egy éjszaka pihentetés nagyon jót tud tenni, szóval ha tudod, hogy pizza partyt fogsz tartani a hétvégén, nyugodtan készítsd el a tésztát egy nappal előbb! Másnap pedig már elég csupán a porciózás és nyújtás, és mehet is a pizzalapátra a tészta.

Miben süljön az olasz pizzatészta?

Természetesen elkészítheted házi körülmények között, a konyhában egy sütőben is, de azt mindenki tudja, hogy az igazi olasz pizza kövön sül. Amennyiben van egy grillsütőd, különböző pizzakészítési kiegészítők segítségével a kemencés pizzához megszólalásig hasonlót tudsz készíteni.

A legjobb választás azonban, ha rendszeresen készítesz pizzát, ha van egy saját kemencéd. A szó hallatán a legtöbben épített verzióra gondolnak, ami sok munkával járhat és a kertben is rengeteg helyet foglal, de szerencsére már ennek is van egy sokkal modernebb verziója. Az Alfa Forni kemencék letisztult külsővel rendelkeznek, és minden porcikájukon látszik, hogy gondos tervezés eredményeként jöttek létre. Gyorsan és egyszerűen lehet bennük pizzát készíteni, megjelenésükkel pedig bármelyik kert ékei lehetnek.

Te is szeretnél ínycsiklandó finomságokat készíteni kemencében vagy grillen, de nem tudod, hogy a felhasználási szokásaidhoz melyiket lenne érdemes választani? Keresd fel szaktanácsadóinkat a weboldalon megadott elérhetőségek egyikén, és találd meg mihamarabb a hozzád leginkább passzoló kerti sütögetőt!

Keresés