Ez a weboldal cookie-kat használ, amelyek segítik a weboldal működését. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelvek értelmében.

Menü

Egyszerű, de nagyszerű: saslik nyárson grillezve

Egyszerű, de nagyszerű: saslik nyárson grillezve

Azt nagyjából mindenki tudja, hogy a saslik nyárson sült hús, különböző zöldségekkel egyben sütve. Többeknek bevált receptje is van, de valójában ez az az étel, aminek csupán a képzeleted szabhat határokat, hiszen ahány fajta hús és zöldség, annyiféle variációt készíthetsz, és akkor még nem beszéltünk a különböző szószok és öntetek variációjáról.
A következő cikkben bemutatjuk neked, hogy mi a titka a jó saslik elkészítésének, valamint bevezetünk a jó nyárs kiválasztásának rejtelmeibe is.

Mi is az a saslik?

Ugyan nagyon népszerű étel, főleg nyáron, de azért jobb tisztázni, hogy a saslik egy nyárson sütött fogás, amiben a húsokat valamilyen zöldség vagy zöldségek elválasztásával tűzik fel a nyársra. Alapanyaga szinte bármi lehet, elkészítése pofonegyszerű, akár a nagyobb gyerekeket is be lehet vonni, hogy családi élményt faraghass a sütögetésből.

Hogyan érdemes előkészíteni az alapanyagokat?

Az életben számos területen elhangozhat a mondás: “Nem a méret a lényeg!”. Nos, ezt itt el kell felejteni, a saslik készítésekor a jó méretezés kiemelt jelentőséggel bír. A túl apróra vágott alapanyagok a sütés során a nyársakon túlzsugorodhatnak, vagy akár keményre, szárazra is sülhetnek. Szalonnafélék esetében is inkább érdemes kockára, mint csíkokra vágni. A zöldségeknél nem okoz problémát, ha kicsit túllógnak a húsféléken, mert így a szélük ropogósra sül, de a húsok között maradó része szinte már frissnek hathat, megőrzi a puha textúráját.

Neked van már jó recepted? 

Ha sütöttél már saslikot, de szeretnél valami újabbat, vagányabbat kipróbálni, akkor ess neki a következő mártásnak, és öntsd vele nyakon a saslikot. Íme az édes-savanyú mogyorószósz recepjte:

Hozzávalók a szószhoz:

0,5 citrom leve
10 ml édes chili szósz
70 ml víz
10 ml szójaszósz
15 ml juharszirup
35 g mogyoróvaj

Ha az elkészült saslikot ezzel a mártással tálalod, garantáltan újszerű élményben lesz részed, de vigyázat, függőséget okoz!

Hogyan válassz jó saslik nyársat?

Amennyiben nem figyelsz oda kellőképpen, a fanyársakkal ugyan úgy járhatsz, mint a tábortüzes szalonnasütések során, ha túl közel tartod a lángokhoz. A nyárs vége tüzet fog, aztán jobb esetben csak a szélső ételek égnek meg, rosszabb esetben az egész odakozmál és dobhatod a gondosan előkészített fogásokat a kukába. 

A fém alapanyagú nyársak esetében is tanácsos odafigyelni a kialakításra, hogy ne kelljen azon bosszankodni, hogy a hús elforog rajta. Ez ugyanis nagyban megnehezítheti a teljes átsütést. A Broil King kínálatában találhatsz egy multifunkcionális rácsszettet, ami a sütögetés és a tálalás során is nagy szolgálatot tud tenni neked.

A rácskosár kiválóan alkalmas nagyobb darab húsok kényelmes egyben sütésére is, de a hozzá tartozó hat darab kétágú nyárs segítségével saslikot is könnyűszerrel tudsz rajta készíteni. Ezeken a nyársakon stabilan és biztonságosan megmaradnak a felfűzött ételek, a kosár segítségével pedig egyszerűen tudod őket forgatni. Nagy előnye még, hogy a kosár állványként is tud funkcionálni a nyársak számára, így egyben tudod mozgatni őket, ami a tálalást is sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá teszi.

Kedvet kaptál a saslik készítéséhez? Esetleg egyéb kiegészítők is érdekelnének, amiket bevethetsz a grillezések során? Keresd fel szaktanácsadóinkat a weboldalon megadott elérhetőségek egyikén, és dobd fel az ételek készítésének folyamatát!

Keresés