Füstmentes tűzrakó: tiszta és élvezetes élményt nyújt

Füstmentes tűzrakó: tiszta és élvezetes élményt nyújt

A kerti sütögetések jellegzetes hangulata bárkit képes visszarepíteni a gyerekkorunkba, a táborokba, ahol körbeültük a tüzet, és készült a szalonna meg a sok különféle finomság. A ropogó parázs látványa, a tűz melege, a közösen eltöltött idő az, amire mindig emlékezni fogunk. Azonban sajnos nem minden kertben, udvaron, erkélyen oldható meg az étel ilyen jellegű készítése. Erre nyújt remek megoldást a füstmentes tűzrakó, ahol a hangulat megvan, mégsem okozunk kellemetlenséget a szomszédok számára.
De vajon milyen típusai léteznek? Miben más, mint a klasszikus tűzrakók? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

Miért válasszunk füstmentes tűzrakót?

Ahhoz, hogy füst nélkül is élvezhessük a tűz látványát, már az égési technológiában is különbséget kell tennünk. A hagyományos tűz kapcsán – mindegy, hogy az tűz vagy faszén – gyakran nem jut elég levegő az égéstérbe, ezáltal a gázok, szénvegyületek csak részlegesen égnek el, és füst formájában távoznak. A füstmentes tűzrakók esetében azonban ez teljesen máshogy működik.

A modern, kettős falú változatokban az égéstér körül biztosított a szabad levegő áramlása. Ez azt jelenti, hogy az előmelegített levegő a felső, kerületi lyukakon keresztül jut vissza az égéstérbe, ahol másodlagos, tisztító égést végez. Ennek során a gázok és a részecskék újra elégnek, a láng tiszta és füstszegénnyé válik. Persze sok esetben a legjobb megoldás az elektromos grillek használata, ahol tényleg semmilyen füst nincsen, de sokszor a minőségi gázgrill is jobb választás, mint egy faszenes készülék.

A füstmentes tűzrakók legfőbb előnyei

Az első és legfontosabb, hogy nincs többé irritáló füstfelhő, nem kell közel állni a szélirányhoz, hogy kibírjuk a sütést, nem kell könnyeznünk, de még a levegőt sem szennyezzük vele. A tűz látványa és melege azonban még mindig megvan. A tiszta égés ugye kevesebb káros anyagot bocsát ki a levegőbe, ezáltal hatékonyabb tüzelőanyag-használatot is eredményez, csökken a CO2-kibocsátás is.

Hol használjuk őket a leggyakrabban?

Általában otthoni felhasználásnál kerülnek elő. Akár hús, akár zöldség, akár pizza vagy egyéb különleges finomság készül, a füstmentes tűzrakó isteni aromát biztosít anélkül, hogy az étel vagy a levegő füsttel telne meg. Akár család, akár baráti társaság gyűlik össze otthon, a tűz közelében egyetlen kellemetlen füstfelhő sem rontja majd el az élményt. A füstmentesség azt is jelenti, hogy tovább maradhatunk együtt, a vendégek nem akarnak majd távozni, mert akkora a láng és a füst.

A látványos eszköz ráadásul tökéletes választás kültéri vacsorákhoz koktélpartik során, hiszen folyamatosan készülhetnek a grillezett finomságok. Persze ehhez meg kell tanulni őket megfelelően használni.

Tippek a sütéshez

A webáruházunkban kapható modellek kapcsán fontos, hogy mielőtt étel készülne, gyújtsuk be a tüzelőanyagot, hagyjuk égni néhány percig, amíg szép kék lángot nem látunk. Bár füstmentes készülékekről van szó, a könnyű légáramlás segítheti a tökéletes égést. A kialakítása biztosítja a levegő áramlását, de azért az sem mindegy, hogy milyen helyszínt választunk a főzéshez.

A füstmentes tűzrakó tehát nem egy újabb kerti eszköz, ez egy modern készülék, amely nemcsak látványos, hanem fenntartható és komfortos használatot biztosít. A grillezés, a tűz körüli együttlét, a kerti élet minden pillanata emlékezetessé válhat, ha az ember nem aggódik egyfolytában azon, hogy az arcába megy a füst.

Tartalomhoz tartozó címkék: gázgrill grill