Ez a weboldal cookie-kat használ, amelyek segítik a weboldal működését. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelvek értelmében.

Menü

Grill tisztítása okosan

Grill tisztítása okosan

A grill tisztítása egy kiemelt fontosságú feladat, hiszen az elmulasztásával sok mindent kockáztatunk, ráadásul esztétikailag sem éppen a legelőnyösebb koszosan hagyni a grillsütőt. Azonban akármennyire is a nemszeretem feladatok közé tartozik, ha szem előtt tartunk néhány apróságot, és tudjuk a grill típusa szerinti tisztítási igényeket, akkor sokkal könnyebb dolgunk lesz, és nem kell attól tartanunk, hogy kimaradunk a társasági élet javából a takarítás miatt.

Mikor érdemes megtisztítani a grillsütőt?

Amennyiben hosszú időn át használaton kívül volt a grill, érdemes akár a használat előtt is egy átfogó tisztítást végezni. Elsősorban a portalanítás miatt, hogy véletlenül se ronthassa el a felületekről felszálló, ételekre/rácsra rátapadó, odaégő por a szag- és ízélményt. Másrészt pedig érdemes alaposan átvizsgálni az összes felületet, hogy nem alakult-e ki véletlenül valahol rozsda, hiszen az ellen azonnal cselekedni kell, hogy mihamarabb megszüntessük, és ne tudjon terjedni vagy nagyobb kárt okozni az anyag szerkezetében is.

A használat után azonban mindenképpen tanácsos azonnal elkezdeni a grill tisztítását. A zsírokat és egyéb ételmaradványokat melegen a legkönnyebb eltávolítani a rácsokról. Amennyiben ennek nem szentelünk kiemelt figyelmet, akkor később sokkal nehezebben lehet csak lesúrolni ezeket, kockáztatva, hogy kevésbé leszünk alaposak. Amennyiben lesznek maradványok a rácson, annak a következő adag rajta sülő étel láthatja kárát, hiszen elronthatja annak az aromáját. Ezenfelül pedig karcinogének keletkezhetnek belőlük, amivel pedig magas egészségügyi kockázatnak tesszük ki magunkat.

Faszenes grill tisztítása

A faszenes grillsütők esetében megeshet, hogy amennyiben nem végzünk elég alapos munkát a tisztítás során, akkor rozsda képződhet a rács felületén. Amennyiben ezt még időben sikerül észlelni, akkor különösebb probléma nélkül egy kevés kihűlt hamu és egy nedves rongy segítségével orvosolható a dolog. 

A csepegtető tálcát tanácsos a kihűlése után, amint lehet, elmosni. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a grillsütő fedele bekormolódott, tisztítószerrel el tudjuk távolítani ezt a típusú szennyeződést is.

Gázgrillek tisztítása

A gázgrillek esetében lényegesen egyszerűbb dolgunk van, mint a faszenes típusoknál. Esetükben például kormolásról szó sincs, így ezzel a szennyeződéstípussal egyáltalán nem is kell számolni. A rácsok tisztítására a legjobb mód, ha a sütögetés után a lángokat a legmagasabb fokozatra kapcsoljuk, majd így hagyjuk lezárt fedél mellett, hogy a szennyező anyagok leéghessenek. Az idő lejártával meg kell várni, hogy a rács is le tudjon hűlni, majd egy rácstisztító kefe segítségével minden maradék anyagot el kell távolítani.

A kihűlés után fontos ebben az esetben is a csepegtetőtálca alapos megtisztítása, amit a legkönnyebben mosogatószerrel tudunk megtenni, de fontos, hogy a visszahelyezés előtt győződjünk meg róla, hogy teljesen megszáradt, vagy nagyon alaposan szárazra tudtuk törölni.

Megelőzés a legjobb védekezés

Bármilyen grillről is legyen szó, amennyiben a sütögetés előtt egy kis zsiradékkal vagy olajjal kezeljük a rácsokat, sokkal kisebb valószínűséggel fognak az ételek odaragadni, hogy később aztán kellemetlenségeket okozzanak a tisztítás során.

A grill tisztítása még csak vágyálom, amíg meg nem találod a tökéletes grillsütőt? Tanácsokért és tippekért fordulj webáruházunk szakértőihez a weboldalon megtalálható elérhetőségek egyikén, hogy minél hamarabb rálelj a számodra ideális modellre!

Keresés