Grillezés plancha segítségével: modern technika, ízletes ételek

Grillezés plancha segítségével: modern technika, ízletes ételek

A grillezés világában mindenki keresi azokat a megoldásokat, amelyek praktikusak, illetve kiváló ízélményt garantálnak. Itt jön szóba a plancha is, amely egy sík felületű sütőlap, és amely teljesen más élményt ad, mint a klasszikus rácsos grillek. Az alábbi cikkünkben eláruljuk, hogy mi ez az eszköz, milyen előnyökkel szolgál a hobbi vagy a profi ételkészítők számára, emellett kiderül az is, hogy mire érdemes figyelni a választás során.

Mi az a plancha?

A grillezéshez használt plancha egy spanyol eredetű szó, a jelentése pedig vaslemez vagy sima lap. Az ételkészítés során egy lapos fém vagy öntöttvas felületként szolgál, amely húsok vagy egyéb finomságok készítésére alkalmas. Nem rácsokra tesszük az alapanyagot, nem a láng felett sül az étel, hanem egyenletesen sugárzó vagy vezető hőt kap az alatta lévő felülettől.

A plancha terjedése annak köszönhető, hogy biztosítja az egyenletes sütést, avagy nagy hőmérsékletet képes garantálni, ezáltal sokféle fogáshoz alkalmazható. Legyen az hús, zöldség, hal, tengeri herkentyű vagy éppen reggelihez készült palacsinta. Tulajdonképpen csak a képzeletünk szab határt annak, hogy mit sütünk meg rajta.

Milyen előnyökkel szolgál a plancha?

Mindenekelőtt egyenletes hőeloszlást és precizitást garantál. Mivel nincsen rács, nincs olyan, hogy a hús egy helyen túl közel van a lánghoz. A lap a sima felületen jóval egyszerűbben oszlatja el a hőt, amely így egyenletesen melegszik fel. Ez főleg akkor fontos, ha olyan ételeket készítünk, amelyek könnyen kiszáradnak, esetleg gyorsan megégnek. A planchán keresztül a külső kérget is el lehet érni, de mindezt úgy, hogy közben a hús belseje szaftos marad.

Emellett, ahogy már említettük, sokféle étel készülhet rajta. Nem kell amiatt sem aggódni, hogy valami átrepül a rácsokon, és belesik a tűzbe. A sík felületen minden megmarad ott, ahol van, ezáltal többféle hozzávalót tudunk egyszerre elkészíteni, akár különböző hőzónákon is.

Nem beszélve arról, hogy jóval gyorsabban fel lehet melegíteni, főleg ha gázos vagy elektromos változatot használunk. Ráadásul kevesebb idő megy el a parázs begyújtásával, mint a faszenes grillek esetében. Emellett az étel nem fog annyira spriccelni, kevesebb a füst, a zsiradék, a környezetünk így sokkal tisztább marad. Akár a konyhában sütünk, akár a kertben, nem kell aggódni sem a szomszédok, sem a családtagok miatt.

Mire figyeljünk a plancha választása során?

Fontos tudni, hogy nem minden plancha grill ugyanolyan, így fontos, hogy néhány szempontot figyelembe vegyünk, mielőtt választunk. Az első és legfontosabb, hogy megtaláljuk a megfelelő anyagot. A webáruházunkban kapható öntöttvas nagyon jó hőtartó, erős kérget ad, azonban nehezebb, és valamivel lassabban melegszik fel. A rozsdamentes acél viszont könnyebb, gyorsabban reagál a hőre, de nem tartja meg azt annyira sokáig.

A másik szempont a hőforrás. A gáz, az elektromos és a faszén is mind más jellegű élményt és ízt ad. A gázos változatot könnyebb vezérelni, az elektromosat egyszerűbb használni, míg a faszén füstje autentikus, azonban lassabb.

Ami a méretet illeti, ha nagyobb társaságról van szó, akkor kellően nagy, többzónás planchára lesz szükség a mindennapokban, de fontos, hogy legyen elég hely a különféle hozzávalók számára is.

Ha pedig a karbantartásról van szó, a legjobb, ha sima a felület, lekerekített sarkokkal, hiszen így könnyen hozzáférhetünk a zsírfoltokhoz. Persze az is számít, hogy mennyire lehet szétszedni, és milyen extra kellékek járnak hozzá, mint a kaparó vagy a spatula.