Menü

Grillező építése saját kezűleg

Grillező építése saját kezűleg

A grillező építése egy barkácsvénával megáldott ember számára nem jelenthet problémát. De persze az ilyen szerencséseknek is legalább egy picit utána kell járniuk, hogy mégis hogyan érdemes ennek a nagy feladatnak nekiállni. Lássuk hát a legfontosabb lépéseket!

A grillező építés első lépése az alapos tervezés

 

Mielőtt az első téglát letennénk, érdemes tervezéssel kezdeni a folyamatot, bármennyire időhúzásnak tűnik az elején.

 

Első lépésben ki kell választani a helyet, ahová a grillező fel lesz építve, hiszen míg egy készen kapható grillsütőt könnyedén odébb lehet húzni, addig az épített verzióval ez nem kivitelezhető. Ehhez olyan területet célszerű megjelölni, ami egyrészt nincs túlságosan messze a konyhától, másrészt attól a helytől sem, ahol a kerti összejövetelek sava-borsa zajlik. Ellenkező esetben nagyon sokat kell majd ingázni a konyha és a grillező között, valamint ha túlságosan messze van a bulik színterétől, akkor a szakács ki fog maradni a beszélgetések javából.

 

Illetve szintén fontos szempont, hogy olyan helyre kell építeni a grillezőt, ahonnan a szél nem fogja tudni a lakásba fújni a füstöt. Ehhez persze meg kell figyelni, hogy jellemzően milyen irányból szokott fújni a szél, illetve van-e a kertnek szélcsendes része, hiszen a szomszédokkal sem jó összeveszni a feléjük érkező jelentős füstmennyiség miatt.

 

Azonban nem csupán a helyszínt, magát a grillezőt is célszerű megtervezni. A tervezés során érdemes egy vázlatrajzot készíteni a leendő grillező kinézetéről a tervezett méretekkel együtt, hiszen ebből számolható majd ki, hogy mennyi alapanyagra lesz szükség a megépítéséhez.

 

Alap készítése

 

A grillező építése az alap lebetonozásával kezdődik. Laza talaj esetén érdemes 40 centi mélyre leásni, nem túl laza talajnál a 20 centis mélység is elegendő lehet. Ezt követően deszkákkal ki kell zsaluzni a gödröt, és betonnal kitölteni. A beton mellett kerülhet még bele betonacél vagy síkháló, hiszen így lehet igazán tartós a végeredmény.

 

A betonozás után nagyjából 3 napig kell locsolgatni a betont, és ez után elbontani a zsalut. A teljes száradás miatt legalább 3 hét várakozást szoktak javasolni, de mivel a sütő várhatóan nem lesz sem túl nagy, sem túl nehéz, így akár már 1 héttel később folytatható a grillező építése.

 

Tűztér elkészítése

 

A grillező építésének első igazán látványos lépése a tűztér megépítése. Ehhez néhány deszkából ki kell alakítani egy négyzetet, és azt betonnal kiönteni. Ez nagyjából 1 hét alatt megköt, persze az alaphoz hasonlóan ezt is locsolgatni szükséges. Ez után kezdődik meg a nyársaló felépítése és a tűztér kialakítása az előzetes tervek alapján. Azonban a felépítéssel még nincs vége a feladatnak, hiszen samotthabarcs és vízüveg keverékével mindenképp ajánlott kikenni a tűzteret, hiszen ezzel védhető meg a magas hőmérséklet miatti kiszáradástól a cement és a szétesésétől a grillező.

 

 

Kiegészítők grillezéshez

 

Miután a grillező felépült, a legjobb dolog mielőbb kipróbálni. Azonban ahogy a hagyományos grilleken sütéshez, úgy az épített grillezőn történő ételkészítéshez is szükség van néhány kiegészítőre. Többek közt ajánlott beszerezni egy fogócsipeszt, egy húshőmérőt és egy nyársszettet.

 

Ha nem győztünk meg, hogy a grillező építése valóban nem bonyolult feladat, és te inkább a készen kapható grillsütő mellett teszed le a voksodat, esetleg kiegészítőkre lenne szükséged, rendeld meg a választott termékeket webshopunkból, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

Keresés