Milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani a legjobb pizzakemencét?
A megfelelő kemence kiválasztása komoly mérlegelést, sok időt és gondolkodást igényel. Elsőként mindenképpen azt kell átgondolni, hogy milyen tüzelési módok jöhetnek szóba. Választhatunk ugyanis elektromos, gáz-, fatüzelésű, valamint vegyes megoldást egyaránt. Az elektromos kemencék amellett, hogy kényelmesek, nagyon egyszerűen használhatóak, ráadásul elég hozzájuk egy konnektor, és máris melegszenek. A vacsora tehát gyorsan készen lesz, utána pedig még takarítani is könnyebb. De sajnos a klasszikus, fatüzelésű ízeket nem fogjuk velük elérni. Ehhez mindenképpen hagyományos pizzakemencére lesz szükség.
A hőmérséklet szempontjából fontos tudni, hogy klasszikus, nápolyi pizzához 350-460 fokra is szükség lehet. Emellett sok kemencénél a sütési felület, főleg ha az autentikus pizzakő, fontos szerepet játszik a tészta ropogósságában, annak egyenletes sütésében. Azonban még ez sem lesz elég. Sok esetben fontos kérdés az is, hogy mekkora pizzát szeretnénk készíteni, mennyi idő alatt melegszik fel hozzá a kemence, milyen gyakran akarjuk egyáltalán használni. Ezek az apróságok mind meghatározzák majd azt, hogy melyik típust érdemes beszerezni.
Gyors vagy kényelmes, esetleg autentikus?
Érdemes feltenni magunknak azt a kérdést, hogy mi a legfontosabb számunkra. Amennyiben a praktikum és a kényelem vezérel bennünket, akkor az elektromos kemence lesz az ideális. Ez bár gyorsan, egyszerűen és tisztán dolgozik, sosem lesz vele olyan autentikus az étel, mint szeretnénk. A legjobb pizzakemence az, ahol tényleg olyan ropogós pizza készül, amit minden nap szívesen eszik az ember. A fatüzelésű kemencéknél nincs helyettesítő, hiszen ez minden érzékszervünket bevonja az ételkészítésbe. Ilyet egy elektromos változattal nem tudunk elérni.
Hátrányként azonban meg kell említeni, hogy a fatüzelésű berendezések karbantartást igényelnek, időigényesebb lehet a használatuk, a tisztításuk is. Ott van például a begyújtás, a hamutalanítás, valamint a füst, amivel szintén számolni kell, ha szomszédaink is vannak. Ezzel szemben az elektromos készülékek kompaktak, gyorsak, takarékosak, ízben és élményben viszont nem érik el a tűzön sütött pizzák szintjét a bennük készült tésztafélék.
Tippek a maximális élményhez
A webáruházunkban kapható berendezések megtalálása azonban nem elég, hiszen fontos jól is használni a kemencéket. Kezdetnek nem árt néhány egyéb tartozékot is beszerezni, mint a hőálló kesztyű, a lapát, a digitális hőmérő, amik nem luxuskiegészítők, hanem a kényelem alapvető elemei.
A sütést is mindig jól előmelegített, száraz kövön kell elkezdeni, amely garantálja a ropogós alaptésztát. Végül pedig ne féljünk se a tésztával, se pedig a feltétekkel kísérletezni, az egyedi kombinációk iránt mindig hatalmas az érdeklődés.
A legjobb pizzakemence tehát nem univerzális, hanem személyre szabott. Az eszköz mérete és a fűtés módja, hatékonysága együtt határozzák meg azt, hogy melyiket érdemes választani.