Menü

Ínycsiklandó pácok csirkemell grillezéséhez

Ínycsiklandó pácok csirkemell grillezéséhez

A csirkemell egy igencsak megosztó húsféle, hiszen legalább annyian kedvelik, mint ahányan nem szeretik. Valószínűleg ez annak is köszönhető, hogy a csirkemellet nehéz úgy elkészíteni, hogy valóban ízletes legyen, annál könnyebb viszont kiszárítani sütés közben ezt a húsfélét. Azonban vannak olyan tippek és trükkök, melyeket bevetve igazán fenséges fogás készíthető belőle. Segítségképp most bemutatunk három olyan csirkemellpác receptet, melyek grillezéshez kifejezetten jól jönnek.

Mézes-mustáros csirkemellpác grillezéshez

 

Ha a csirkemell recepteket böngészed, hamar a szemed elé fog kerülni a mézes-mustáros csirke receptje, ugyanis a mézzel és mustárral ízesített csirke már-már klasszikusnak számít. A mézes-mustáros pác attól olyan tökéletes a csirkemellhez, hogy a mustár porhanyóssá teszi a húst, míg a méz különleges, karamelles ízt kölcsönöz neki.

 

Fél kiló húshoz szükséged lesz 2 ek. mézre, 2 ek. lehetőleg dijoni mustárra, 3 ek. olajra, egy fél citrom levére, 1 mokkáskanál sóra és ízlés szerint 1 vagy 2 gerezd zúzott fokhagymára. A hozzávalókat alaposan keverd össze, majd kend be a páccal a csirkemellszeleteket. Minimum 1 órán keresztül pácold, de az ízek akkor érvényesülnek igazán, ha legalább 24 órán keresztül hagyod érlelődni a húst a pácban.

 

Sütésnél arra mindenképp figyelj oda, hogy mivel a méz miatt nagyon könnyen megég, ezért lehetőleg alacsony hőfokon süsd. Sütőlapra téve általában 15-20 perc alatt elkészül, amiről úgy győződhetsz meg, ha egy éles késsel kicsit belevágsz a húsba, és tiszta, átlátszó lé folyik ki belőle. Ha pirosas a kifolyó szaft, akkor a hús még nyers. A „késpróbát” lehetőleg egy tányéron végezd, ne a grillrácson kezdd el szurkálni a szeleteket.

 

Gyors joghurtos pác

 

A gyors joghurtos pác kifejezetten jól jön akkor, ha elfelejtetted előző nap bepácolni a csirkemellet a grillezéshez. Persze nem csak ebben az esetben vetheted be ezt a receptet, hiszen ettől a páctól meglepően szaftos és ízletes lesz a hús.

 

Fél kiló csirkemellhez keverj össze egy kis pohár (kb. 150 g) görög joghurtot egy fél citrom levével, 1 ek. olajjal, 1 tk. mustárral, 1 vagy 2 gerezd zúzott fokhagymával, 1 mokkáskanál sóval, és ízlés szerint fél teáskanálnyi egyéb fűszerrel (pl. bazsalikom, oregánó, rozmaring, kakukkfű). Az összekevert pácba forgasd bele a csirkemellszeleteket, és legalább 30 percet, de inkább 1 órát hagyd pácolódni.

 

 

Sörös pác csirkéhez

 

A sörös pác nem csak csirkemell grillezéséhez ideális, hanem akkor is jó ötlet, ha egészben szeretnél csirkét grillezni. Sokan ódzkodnak az egész csirke grillezésétől, hiszen eléggé macerás mutatvány az állandó forgatás miatt. Ez azonban nem kell, hogy elvegye a kedved, ugyanis a kínálatunkban megtalálható csirkesütő állvány segítségével nincs szükség forgatásra.

 

A páchoz 250 ml barna sört keverj el 2 ek. olajjal, 1 tk. oregánóval, 1 gerezd zúzott fokhagymával és egy kevés őrölt borssal. Az elkészült páccal kend be a szeleteket, és hagyd legalább 30 percig állni.

 

Amennyiben egész csirkét készítenél, tovább fokozhatod az ízeket, ha a fent is említett csirkesütőt használva eltávolítod róla a tartó keresztpántokat, és középre egy 3 decis dobozt helyezel, amibe sört tölthetsz. Így nem csak a csirke külső, páccal bekent része lesz ízletes, hanem belülről szintén ellenállhatatlanul aromás ízvilág fogja jellemezni az elkészült fogást.

 

Amennyiben szeretnéd beszerezni a fent említett eszközöket, vagy kérdéseid lennének, keress minket elérhetőségeinken!

Keresés