Ez a weboldal cookie-kat használ, amelyek segítik a weboldal működését. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelvek értelmében.

Menü

Kiterített csirke sütése kerek grillrácson

Kiterített csirke sütése kerek grillrácson

A kerek grillrácsok többnyire a kis méretű kerti sütők védjegyei. Ezek helykihasználás szempontjából kimondottan praktikusak, de sajnos ez a sütőfelület méreteit és a süthető ételek mennyiségét tekintve is időnként kompromisszumokat kíván. Persze vannak technikák, amik segítségedre lehetnek abban, hogy véghez vigyél egy szinte lehetetlen küldetést. A csirke sütésének például - ha nem feltétel, hogy mindenképpen egyben kell maradnia - a kiterítés a legjobb módja. Lássuk ennek a menetét!

A grillrács fontossága

Mielőtt a dolgok közepébe vágnánk érdemes megjegyezni, hogy a grillrács milyen fontos szerepet is tölt be a sütésben, és mennyire tudja befolyásolni az elkészült étel ízét. Egy gondosan előkészített rács akár a fűszerezésben is segítségedre lehet, ha sütés előtt átkened beolajozott hagymával. Ellenben egy rosszul tisztított grillrács akár teljesen el is ronthatja a rajta készülő ételek zamatát.

 

A rács tisztán tartása

A grillrács tisztítási igényeit nagyban meghatározzák a hozzá felhasznált anyagok. Minden esetre a legegyszerűbben tűzforró állapotban egy drótkefével lehet őket megtisztítani a szennyeződésektől. Nem tudja, mi az igazi akaraterő, aki még nem állt neki sütés után egyből grillrácsot súrolni, miközben már mindenki ette a finom falatokat!

Ha szeretnéd, hogy egy kicsit könnyebb dolgod legyen a ráccsal, tanácsos használnod tisztítószereket és -eszközöket a grill tisztán tartásához, amik a webshopban is elérhetőek.

 

A kiterített csirke

A kiterített csirke (vagy butterflied chicken, spatchcock chicken) a világ számos pontján nagy népszerűségnek örvend. Igazán látványos fogás tud lenni már sütőben elkészítve is, de a BBQ vagy grillsütés tudja belőle tényleg kihozni a maximumot. 

 

A csirke előkészítése

A csirkés fogásokhoz ajánlott minél szebb színezetű tanyasi csirkét használni, hogy igazán finom ízeket kapjunk. 

Első lépésként ki kell vágni a csirke gerincét egy csirkeolló segítségével. Ezt a gerincet külön meg lehet sütni a grillen. Ugyan nincs rajta túl sok hús, ellenben annál ropogósabbra tud sülni. Ha nem rajongsz az ilyesmiért, akár félre is teheted a csirke gerincét, mert egy BBQ szószhoz vagy egy alapléhez kiváló alapanyag.

Miután kiterítetted a csirkét, látható, hogy a mellrésze kitüremkedik, ami a sütés során egyenetlenséget okozhat. Ezt könnyűszerrel tudod orvosolni, ha a tenyereddel egy határozott mozdulattal megroppantod a mellet.

Utolsó lépésként a szárnyakat érdemes a combokhoz rögzíteni, hogy a sülés során ne tudjanak elmozdulni, a hús pedig megőrizze a kialakított formáját.

Az így előkészített csirkét bőrével felfelé kell a rácsra helyezni és törekedni kell arra, hogy minél lassabban süljön meg, minél több füst tudja átjárni. Mivel a kör alakú grillrácsoknál a hőmérséklet a rács szélénél magasabb, ajánlott figyelni az elhelyezésnél arra, hogy a mell része minél közelebb legyen a rács középpontjához, hiszen ennek a húsnak van a legkisebb hőre szüksége az átsüléshez. Amennyiben barbeque sütési módot választasz és 115-120 fokon sütöd a csirkét, akkor is viszonylag hamar, közel 3 óra alatt készre süthető a fogás.

 

Kiegészítők a kerek grillrácshoz

Ahogy az egyéb modellekhez, a kör alakú grillekhez is számos kiegészítő kapható. Ugyanúgy használható itt is a zsírkő, a pizzasütő kő is, de ha kevésnek bizonyul a hely, azt is meg tudod toldani egy lépéssel, ha bővítőállványt használsz.

 

Ha grillezéssel kapcsolatos kérdésed van, vagy Te is beszereznél egy kör alakú grillt, keress minket bátran az oldalon megadott elérhetőségeken!

Keresés