Menü

Miben más a cédrusfa, az öntöttvas és a BBQ tapadásmentes grill sütőlap?

Miben más a cédrusfa, az öntöttvas és a BBQ tapadásmentes grill sütőlap?

A grillezéshez számtalan jobbnál jobb eszköz található, néhánynak pedig több típusa is van. A sütőlapok szintén ebbe a kategóriába tartoznak, hiszen az öntöttvas sütőlap mellett megtalálható a piacon a cédrusfa sütőlap és a BBQ tapadásmentes grill sütőlap is. De miben különböznek ezek egymástól, illetve mikor melyiket célszerű használni? Ennek jártunk most utána.

Az öntöttvas sütőlap

 

A gyakran grillezők körében nem ismeretlen az öntöttvas sütőlap. Ezek a sütőlapok kétféle típusra oszthatóak, hiszen van, ami kifejezetten faszenes grillsütőhöz ajánlott, és olyat is találhatunk, amely főként gázos grillezőhöz ideális kiegészítő. Egy ilyen sütőlap funkcióját tekintve a tepsire hajaz, tehát alkalmas húsok, zöldségek, halfélék és kenyérfélék elkészítésére egyaránt.

 

Első használatbavétel előtt az öntöttvas grill sütőlapot meg kell tisztítani a rajta található szennyeződésektől. Ehhez a sütőlapot forró, mosószeres vízben át kell mosni, majd szárazra törölni, végül valamilyen növényi olajjal mindenhol vékonyan bekenni. Miután a helyére került, alaposan fel kell hevíteni, hogy az esetlegesen rajta maradt felesleges anyagok leégjenek a sütőlapról.

 

Használat után minden esetben javasolt ismét elmosni mosószeres vízzel, megszárítani, majd vékonyan bekenni olajjal, hogy a rozsdásodás később se okozzon problémát.

 

 

A BBQ tapadásmentes grill sütőlap

 

A BBQ tapadásmentes grill sütőlap valóban egy lapra hasonlít, hiszen vékony, jellemzően üvegszálas szövetből készül, melyen teflonbevonat található. Külsejét tekintve leginkább a normál konyhai sütőpapírra emlékeztethet, azonban a BBQ tapadásmentes grill sütőlap faszenes, gázos és elektromos grillsütőn egyaránt használható, hiszen remekül ellenáll a hőnek.

 

Ezt a sütőlapot közvetlenül a grillrácsra kell helyezni, és a sütni kívánt ételt a sütőlapon elkészíteni. A nagyszerűsége abban rejlik, hogy ezzel az eszközzel könnyen elkészíthető minden olyan fogás, mely darabjai aprók, ezáltal könnyedén a rácsok közé esnének, valamint mivel tényleg csak egy vékony lapról van szó, az étel ugyanolyan gyorsan elkészül, mintha közvetlenül a sütőrácson sülne.

 

A sütőrácson sütéssel szemben viszont van egy nagy előnye, mégpedig az, hogy a sütőlapon lévő szaftosabb hússzeletekről a zsír nem tud a tűztérbe csöpögni, így nem kell számolni a kicsapódó lángokkal sem.

 

A BBQ tapadásmentes grill sütőlap könnyen tisztítható, mert a teflonbevonat miatt nem ragad rá az étel, ezáltal a szennyeződések egyszerűen eltávolíthatóak.

 

A cédrusfa sütőlap

 

A cédrusfa sütőlap neve kicsit csalóka, hiszen ez inkább egyfajta deszkának tekinthető, mint sütőlapnak. Lényegében úgy működik, hogy a sütőlapra kerül az étel, ami így a készülendő fogás és a tűz közé kerül, ezáltal pedig mikor a fa lassan elkezd égni, akkor a fából felszálló füst ízesíti a rajta elhelyezett ételt.

 

Leginkább gázgrillekhez szokták használni, hiszen a gázzal működő grillsütők esetén nincs meg az autentikus füstös íz, viszont a fa sütőlap segítségével a húsok, a halak és a zöldségek egyaránt megkaphatják a kívánt füstös aromát.

 

Használat előtt a cédrusfa sütőlapot fél órán keresztül vízbe kell tenni, és csak ez után a grillre helyezni. A tisztítás szintén tiszta vízzel történjen, mert mosószeres vízzel való elmosás esetén a következő sütésnél garantáltan érezhető lesz a mosószer aromája az étel ízén.

 

Ha neked is szükséged lenne sütőlapra a következő grillpartihoz, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Keresés