Menü

Mire figyelj oda, ha falapon akarsz grillezni?

Mire figyelj oda, ha falapon akarsz grillezni?

A falapon való grillezés egyre inkább elterjed hazánkban is, de az is észrevehető, hogy a fogalom szinte egybeforrt a lazac grillezésével. Pedig ez az eszköz sokkal sokrétűbben felhasználható, csupán egy kis kíváncsiság, leleményesség kell hozzá. Meg persze az is, hogy már teljesen tisztában legyünk a falap alapvető használati szabályaival.
A következő cikkben leírjuk neked, mik azok a dolgok, amiket nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha falap használata mellett szeretnéd a grillsütődön elkészíteni a család ebédjét.

1. szabály: Áztatás

A grillezéshez használt eszközök közül többnek is vannak speciális igényei, akár az előkészítést, akár a tárolást vagy a tisztítást vesszük figyelembe. Nincs ez másként a falapok esetében sem. Ezeket a lapokat a sütögetés megkezdése előtt több okból is érdemes legalább 30 percen keresztül áztatni. 

Az első szempont a biztonság. Így ugyanis a beáztatott deszka egy plusz folyadékréteggel rendelkezik, ami megakadályozza, hogy sütés közben odaégjen a rácshoz, vagy éppenséggel lángra kapjon.

Másik szempont, hogy a falapból kiáramló gőzök segítenek az étel készre sütésében, ráadásul a lap alapanyagának jellegzetes aromája is sokkal jobban át fogja járni a készülő ételeket, intenzívebb ízhatást érve el ezáltal.

A harmadik pozitívum pedig, hogy nem muszáj feltétlenül vizet használnod az áztatáshoz. Erre a célra tulajdonképpen bármilyen folyadék megfelel, aminek az ízét szeretnéd, hogy visszaköszönjön a készülő fogásokban. Második pontban részletezettek miatt tehát sokkal intenzívebb hatást érsz el, ha borba, sörbe vagy akár gyümölcslébe áztatott falapra helyezed a húsokat vagy zöldségeket.

2. szabály: A helyes füstölési folyamat

Az ételeket tulajdonképpen ráteheted a grillre a deszkával együtt is, de dönthetsz úgy is, hogy kissé előmelegített deszkára helyezed a húsokat vagy zöldségeket. Amikor falapot használsz, indirekt sütési módot alkalmazol. A leggyorsabban ebben az esetben a halételek készülnek el. Ennél kicsivel tovább tart a csirkehúsok elkészítése, a sülteké pedig a leghosszabb időt fogja igénybe venni. De amennyiben biztosra szeretnél menni, érdemes valamilyen húshőmérőt alkalmaznod, hogy jókor tekintsd késznek az ételeket.

A húshőmérők koronázatlan királya kétségkívül a MEATER PLUS vezeték nélküli okos maghőmérő, ami a hozzá kapcsolódó alkalmazás segítségével éppen hogy nem süti meg helyetted a vacsorát. 

3. szabály: Körültekintő tálalás falapon

Kétségtelenül jól néz ki, ha az elkészült ételt a falapon szervírozod, de egyáltalán nem árt az óvatosság, hiszen ha jól belegondolsz, egy éghető anyagot frissen vettél ki viszonylag magas hőmérsékletű közegből. Ellenőrizd, hogy nem szenesedett-e meg az alja a falapnak, mert az a terítőt igen csúnyán meg tudja fogni. Vagy ami ennél is rosszabb, lehet, hogy parázslik a deszka, ami akár egy kisebb tüzet is okozhat a vacsora során. Ilyenkor jobb inkább egy tányéron tálalni az ételeket, de abban az esetben, ha ellenőrizted, és tényleg nem fenyeget semmi veszély, akkor nyugodtan felszolgálhatod az ételeket a falapon is.

Szeretnéd Te is kipróbálni, milyen eredményeket tudsz eléri a falap vagy valamilyen egyéb grillezési kiegészítő használatával, de nem tudod, hogy melyikkel lenne érdemes kezdeni? Keresd fel szaktanácsadóinkat a weboldalon megadott elérhetőségek egyikén, és találd meg az új kedvenc sütési technikádat!

Keresés