Ez a weboldal cookie-kat használ, amelyek segítik a weboldal működését. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelvek értelmében.

Menü

Mire jók a kemencébe való edények?

Mire jók a kemencébe való edények? A kemencébe való edények kimondottan sokszínűvé tudják tenni a kemence használatát. Ha szeretnél továbblépni a pizzakészítésnél, de még nem tudod, hogy mire is lehetsz képes a kerti kemencéddel, akkor érdemes elgondolkodni a kemencés kiegészítők beszerzésén.
Ezekkel számos újdonságot ki tudsz majd próbálni, a nyári időszakban pedig kifejezetten hasznos lesz, amikor a meleg időjárás miatt nem akarod tovább fűteni a főzéssel a lakást. Úgy érezheted általuk, mintha a komplett konyhát szabadtérre tudnád költöztetni, annyiféle ételt el tudsz majd készíteni a kemencében.

Ázsiai ételek a wokban

A kemencés kiegészítő eszközök között az edények kiemelt helyet foglalnak el. Az ázsiai ételeket a legjobb wokban elkészíteni, hogy tényleg autentikus ízeket tudjunk elérni. Mivel a wok már közel 2000 éves múltra tekinthet vissza, nem meglepő, hogy mára már változatos forma- és alapanyag-kínálatot találhatunk belőle. 

A rozsdamentes acél wokok nagy előnye, hogy nem túl nehezek, a hőeloszlás viszont a hevítés során kimondottan egyenletes. Stir-fryhoz, azaz rázva sütéshez nem alkalmasak, és tapadásmentes bevonattal sincsenek ellátva, így számolni kell az esetükben az esetleges letapadással is. További előnyük azonban, hogy roppant könnyen tisztíthatóak, valamint beavatás sem szükséges a használatuk előtt, és a tárolási körülményekre sem érzékenyek.

Az öntöttvas wok szintén számos előnyös és hátrányos tulajdonsággal rendelkezik. A súlya miatt a keverve-rázva sütés kizárt, a kezelése kissé nehézkes emiatt. Ezzel szemben egy ilyen edény, ha jól bánsz vele, akkor egy életen át hű társad lesz a kerti sütögetések során. Az öntöttvas edények tapadásmentes felületét garantálhatod azzal, ha alaposan elvégzed a beavatást, valamint a két használat közötti időben sem tartod nedves/párás helyen, hogy biztosan meg tudd előzni a rozsdásodás problémáját.

Kemencébe való edények pecsenyesütésre

A kemence kapcsán az embereknek nem a pecsenyesütés szokott az első gondolata lenni. Pedig egy öntöttvas pecsenyesütő birtokában akár erre is lehetőséged lesz. A kemencében kimondottan jól át tudnak sülni a húsok, ízletes és omlós pecsenyék készülhetnek.

Az alapanyaga miatt azonban ennél az edénynél sem szabad megfeledkezni az öntöttvasnál szükséges beavatási eljárásról az első használat előtt, valamint a tárolást sem szabad félvállról venni. Nem jelent kimondottan nagy plusz munkát, de cserébe a kemencés kiegészítő eszközöd hosszú évekig fogja szolgálni az igényeidet.

Hogyan kell gondoskodni az öntöttvas edényekről?

Amikor megveszel egy öntöttvas edényt vagy eszközt, akkor a beavatás az első olyan művelet, amivel meg tudod alapozni az együtt töltött évek sikereit. Ennek során le kell égetni az ipari védőréteget, elsúrolni, beolajozni, majd újra magas hőmérsékleten égetni az edényt.

A másik nagyon fontos folyamat pedig, hogy két használat között beolajozva kell tárolni az edényt. Erre azért van szükség, mert így elvágod a lehetőségét annak, hogy ez alatt az idő alatt rozsdafoltok jelenjenek meg az eszközökön. 

Te is szeretnéd kihozni a kemencédből a maximumot, de nem tudod, hogy milyen eszközöket lenne ehhez érdemes beszerezni? Kérdéseiddel keresd bátran szaktanácsadóinkat a weboldalon megadott elérhetőségek egyikén, hogy minél változatosabb ételekkel tudd megörvendeztetni a szeretteidet a nyári forróságok idején is.

Keresés