Menü

Mire való a kőlap, az öntöttvas sütőlap és a cédrusfa sütőlap?

Mire való a kőlap, az öntöttvas sütőlap és a cédrusfa sütőlap? A grillen sütéshez manapság már számtalan kiegészítő kapható, melyekkel sokat könnyíthetünk a szakács dolgán, vagy éppen a fogásokat varázsolhatjuk ízletesebbé. A sütőlapokat mindkét kategóriába sorolhatjuk, hiszen míg az öntöttvas sütőlappal a dolgunkat könnyítjük, addig a kőlappal és a cédrusfa sütőlappal emellett az étel ízén és állagán javíthatunk.

Cédrusfa sütőlap

 

A sütőlapok közül elsőként a cédrusfa sütőlapot emelnénk ki, hiszen ez lényegében egy többfunkciós eszköz, amit főként gázos grillezőknél alkalmazunk. Ugyanis egyrészt ízesítőként funkcionál, hiszen a hőforrás és az étel közé kerülve elkezd égni, a felszálló füst aromája pedig ízesíti az éppen sülő fogást. Másrészt egy kisebb sütőlapként is megállja a helyét, mivel ezen az eszközön egyszerre maximum 2 adag étel fér el, de ez nem jelenthet különösebb problémát, hiszen egymás után többször is felhasználható.

 

A felhasználásához bizonyos esetekben érdemes a cédrusfa sütőlapot fél órán keresztül tiszta vízben áztatni, hiszen így lassul a főzés folyamata, és édeskés, füstös ízt kap az étel.

 

Ezt követően a tiszta vízre szükségünk lesz a tisztításhoz is, amivel elég csak átöblögetni, esetleg egy szivaccsal még áttörölni a sütőlapot. Mosogatószert még csak véletlenül se alkalmazzunk, ugyanis a fa könnyen magába szívja a vizet, ami ha mosószeres, a következő bevetésnél érezhető és nagyon kellemetlen ízt fog adni az ételnek.

 

Öntöttvas sütőlap

 

Az öntöttvas sütőlap a cédrusfa sütőlappal ellentétben nem ízesíti az ételt, viszont a sütés során igen nagy segítséget nyújt. Elsősorban akkor vesszük hasznát, ha olyan fogásokat készítünk, melyek kissé szaftosabbak, hiszen így a sütőlap felfogja a lecsepegő zsiradékot, vagyis megóv minket a balesetveszélyes fellángolásoktól, nem beszélve arról, hogy az öntöttvas sütőlapon összegyűlt szaft kitűnő alap lehet a szószok elkészítéséhez.

 

Emellett az ilyen típusú sütőlapok akkor is kifejezetten jól jönnek, ha kisebb vagy nagyon törékeny ételeket készítenénk a grillen, amelyek a rácsokra téve jó eséllyel a tűztérben végeznék.

 

Fontos tudnivaló, hogy a sütőlap vásárlása előtt figyeljünk annak méretére is, és olyan mellett döntsünk, ami nem fedi le a teljes sütőfelületet. Ez nem csupán azért fontos, mert így könnyebben átjárja a füst az ételt, hanem azért is, mert ezáltal a készülő fogás nem csak alulról kapja a meleget, hanem felülről és oldalról egyaránt, vagyis egyenletesebb sütést tesz lehetővé.

 

 

Kőlap

 

A grillező kőlap valahol a cédrusfa és az öntöttvas sütőlap között helyezkedik el, ugyanis bizonyos ételek állaga javítható a kőlap használatával, ugyanakkor kisebb és törékeny falatok sütéséhez szintén kitűnő választás.

 

A grillező kőlapot azonban elsősorban grillen készült pizzákhoz ajánlott bevetni, mivel a kőlapon sült pizza mind ízre, mind állagra ugyanolyan lesz, mintha kemencében sütöttük volna. Persze a grillezett pizza annyiban mégis más, hogy ebben az esetben nem érdemes vastag és nagy pizzatésztával dolgozni, illetve ajánlott a feltéttel is csínján bánni, ellenkező esetben csak a tészta széle fog átsülni, a közepe nagy eséllyel nyers marad. Ezért a kőlapon több kis pizzát készítsünk inkább egy nagy helyett.

 

Amennyiben te is kedvet kaptál a sütögetéshez, és ehhez kőlapra, öntöttvas vagy cédrusfa sütőlapra lenne szükséged, nézz szét webáruházunkban, és rendeld meg a választott termékeket! Ha pedig segítségre van szükséged, vagy kérdéseid merültek fel, keress minket elérhetőségeinken!

Keresés