Menü

Szilveszteri ételek - grillen készítve

Szilveszteri ételek - grillen készítve

A szilveszteri ételek grillen készítve sokkal ízletesebbek tudnak lenni, mint a hagyományos módokon. Az év utolsó napját számos babona övezi, amik nem kerülik el az ételeket sem. Annak érdekében, hogy a következő év szerencsében, gazdagságban és bőségben telhessen, sokan követik ezeket a szokásokat. A következő bejegyzésben összegyűjtöttünk néhány ételt, ami a hiedelmek szerint szerencsét is hoz az új évre, és ráadásul a grill rácsain remekül is elkészíthetőek.

Amit a babona szerint érdemes elkerülni

Mielőtt rátérnénk az igazán ízletes falatokra, jó tudni, hogy a babonák szerint vannak tiltólistás ételek is, amiket nem javasolt fogyasztani az év utolsó napján, ha nem szeretnénk balszerencsésen tölteni a következő évet. Ezek közé tartozik minden szárnyas, hiszen ez a hiedelem szerint ki fogja kapirgálni a szerencsét a háztól.

Malacból készült ételek

A magyar nyelvben viszonylag sűrűn használt kifejezés a “disznó mázli” vagy a “malaca van”. Ezek mind a szerencsét jelentik, így nem meglepő, ha a szilveszteri szerencsehozó menük fogásai között előkelő helyet foglalnak el a sertésből készült ételek. Nagyon sokan ezt virsli formájában fogyasztják szilveszter estéjén, de nem ritka az egészben sült malac készítése sem, ha nagyobb társaság gyűlik össze. 

A disznóhús számos formában készíthető grillen. Alkalmas barbecue fogásnak, hirtelen pirítva, felfüstölve, stb. A jól kiválasztott alapanyagból készült étel jól megsütve nagyon ízletes, omlós végeredményt képezhet, aminek csak a legelvetemültebb vegánok tudnak ellenállni. 

Ahhoz pedig, hogy tényleg tökéletesen időzíts, és ne legyen kicsit nyers, vagy süljön túl a hús, a lehető legjobb, ha van egy okos maghőmérőd, ami folyamatosan tájékoztat a hús aktuális készültségi szintjéről, hogy még mennyi idő van hátra. A telefonra vagy táblára telepített alkalmazás jelez, amikor ki kell venni a húst a rácsokról, és nem feledkezik meg a szükséges pihentetési időről sem.

Töltött káposzta

Ezt a fogást is el lehet készíteni grillsütőn, de ehhez szükséged lesz a megfelelő kiegészítőre is. Az edények és tálak lehetővé teszik, hogy a grillsütőben szinte bármilyen étel elkészülhessen, mint amit a konyhában tudnál megfőzni. De sok esetben a kültéri sütögetés sokkal kényelmesebb lehet, és attól sem kell tartanod, hogya készülő ételek illata be fogja lengeni az egész lakást. A káposzta amiatt kerülhetett be a szerencsehozó ételek közé, mert egyes népcsoportok szerint a levelei emlékeztetnek az összetekert pénzkötegre.

Halételek

Ezek az ételek babona szempontból ellentmondásosnak számítanak. Egyes hiedelmek szerint a halaknak nincs keresnivalójuk a szilveszteri fogások között, mert velük együtt elúszik a szerencsénk is. 

Más hiedelmek szerint viszont a hal nagyon is szerencsehozó étel, és annyi szerencsét és áldást hoz a házra, ahány pikkelye van. Ha ez utóbbi babonával szimpatizálsz inkább, akkor a különböző falapok segítségével pedig nagyon is ízletes fogásokat tudsz készíteni a grillsütő rácsain.

Neked van már grilled, amin elkészüljenek a szerencsehozó szilveszteri ételek? Ha még hiányzik néhány információ, hogy végleges döntést hozhass a típust illetően, keresd szaktanácsadóinkat a weboldalon megadott elérhetőségek egyikén, hogy bármilyen összejövetelre bátran vállalhasd a partiszakács szerepét.

Keresés