Ez a weboldal cookie-kat használ, amelyek segítik a weboldal működését. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelvek értelmében.

Menü

Tűzgyújtás a Kettle Joe-ban, a Kamado Joe gömbgrilljében

Tűzgyújtás a Kettle Joe-ban, a Kamado Joe gömbgrilljében

A következő bejegyzésben azt fogjuk részletezni, hogyan gyújts tüzet a Kettle Joe-ban, a Kamado Joe gömbgrilljében.
Sokunkban él a vágy, hogy valami igazán finomat tudjunk az asztalra tenni, mikor grillgyújtásra kerül a sor. A sütögetés során számtalan olyan hibát véthetünk, ami ugyan bagatellnek tűnik, mégis nagyban tudja befolyásolni az elkészült ételek ízét és minőségét. Ilyen például a tűz kérdése is, hiszen a faszenes grillek esetében sokkal inkább oda kell figyelni a tűz intenzitására, hogy biztosan minden a legnagyobb rendben menjen. Ennek a tökéletes technikája persze a sütő típusától is nagyban függ. 

Hogyan alakult ki a kamado?

Amióta az ősember először beleejtette a húst a tűzbe, azóta rajong az emberiség a hirtelen sütött húsokért. A történelmünk kezdetén sütötték botokon, kezdetleges nyársakkal, aztán amikor fejlődött a technológiánk, elkezdődhettek a kemencés és főzőedényes sütögetések. Ekkor alakulhatott ki a tandoori kemence Indiában és a faszéntüzelésű mushikamado Japánban. Ezt a modellt kedvelték meg az amerikai katonák és vitték haza, hogy aztán egy kis csinosítás után világhódító útjára indulhasson a típus.

Nem is csoda persze, hogy mindenki rajong a faszenes grillekért, hiszen gazdag füstös ízvilágba bújtatva tudja számunkra nyújtani az omlós húsok, a roppanós pizzák és a szaftos steakek lehetőségét egyben.

Mi kell az igazán jó tűzhöz?

Ahogy azt már szinte az első kémiaórákon a fejünkbe verték: az égés feltétele a megfelelő hőmérséklet, az éghető anyag és az oxigén. Ahhoz, hogy az ízek megfelelőek legyenek, elengedhetetlen a jó minőségű keményfa brikett vagy faszén. A tűzgyújtó folyadékokat ajánlott messziről elkerülni, hiszen kellemetlen mellékízt adnak az elkészült fogásoknak, ráadásul többségében tűzveszélyesek, és a sütőben is károkat okozhatnak.

A tűz meggyújtása

A tűzteret félig kell megtölteni faszénnel. Ahhoz, hogy minél magasabb legyen a hőmérséklet, a szeneket úgy kell elrendezni, hogy a levegő minél jobban át tudja járni. Ez azt jelenti, hogy a kemény faszéndarabok helyzetét gondosan meg kell válogatni. A nagyobb darabokat kell alulra helyezni, a kisebb darabokat pedig közéjük, hogy minél jobb legyen az átjárhatóság.

Miben nyúlt pluszt a Kettle Joe, a Kamado Joe gömbgrillje?

A Kettle Joe a gömbgrillek innovációjának egy újabb állomása. A fejlesztések során sikerült megoldaniuk a tervezőknek, hogy a mérsékelt faszénfogyasztás mellett is maximális lehessen a hőkihasználás és a hőtartási képesség. A 2-Tier Divide & Conquer rendszer segítségével lehetséges a különböző típusú fogások eltérő hőmérsékleten való sütése, a lenyűgöző hyperbolikus slo roller pedig tökéletessé teszi a levegő áramlását, ami a barbecue tartományban való sütés során nyújt kiemelkedő élményt és előnyöket.

Te is a grillek szerelmese vagy, és szeretnél kipróbálni valami újdonságot? Most veszed meg az első grilled, és szeretnél egy könnyen kezelhető, mégis multifunkciós eszközbe beruházni? Keresd szaktanácsadóinkat a weboldalon megadott elérhetőségek egyikén, hogy mihamarabb magadénak tudhasd a gömbgrillek ászát!

Tartalomhoz tartozó címkék: faszenes grill grill

Keresés