gázgrill
Grilltippek: a tökéletes sütés művészete
A nyár egyik legnagyobb élménye, amikor a szabadban töltünk időt, esetleg ott sütünk vagy főzünk valami finomat. Akár családi eseményről, akár egy baráti összejövetelről van szó, a grillezés sosem csak abból áll, hogy húsokat pakolunk a rácsra, és teszünk hozzá valamilyen salátát és köretet. Ahhoz, hogy igazán ízletes, szaftos és tökéletesen átsült fogásokat készíthessünk, nem árt néhány szabályt betartani. A grilltippek kezdőknek és haladóknak is jól jöhetnek, hiszen ezek mind új szintre emelhetik a kerti főzéseket.
Hogyan grillezzünk? Ezekre figyeljünk, ha kültéren főzünk!
A nyári hónapok beköszöntével egyre többen mennek ki a szabadba, hogy élvezzék a jó időt, a baráti társaságot, a családi összejöveteleket, mindezt a grillezés segítségével. Ez ugyanis jóval több, mint egy egyszerű szabadban történő főzés – sokkal inkább egy rituálé, egy közösségi élmény, amely során nemcsak finom falatokat készítünk, hanem beszélgetünk, nevetünk vagy éppen játszunk. Ahhoz azonban, hogy mindez valóban élmény legyen, érdemes megtanulni, hogyan grillezzünk helyesen.
A hőmérséklet-szabályozás művészete grillezés közben
A grillezés lényege nem csak az, hogy a tűz és a hús találkozik egymással, a végén pedig egy ropogós kérgű, belül omlós húst kapunk. Az, hogy mit és hogyan, főleg mennyi ideig sütünk, elsősorban attól függ, hogy milyen hővel dolgozunk, mennyire vagyunk képesek azt kézben tartani. Aki azt gondolja, hogy a grillezés csak annyiból áll, hogy meggyújtjuk a tüzet, az nagyot téved. A hőmérséklet-szabályozás egy rendkívül fontos tényezője annak, hogy ízletes ételt tehessünk az asztalra.
Az edényfogó, a grillezés hőse: miért nem hiányozhat egyetlen sütögetésről sem?
A grillezés a nyár egyik legnépszerűbb tevékenysége, ami nemcsak a finom falatokról szól, hanem a közösségi élményről is. Ahhoz viszont, hogy tényleg öröm legyen az ételkészítés, nem árt, ha van nálunk néhány megfelelő eszköz is. A húsok, a zöldségek, a grilltálcák, a faszén és a fűszerek mellett szükség lesz edényfogóra is. Sokan ugyanis hajlamosak megfeledkezni arról, hogy bizony ez a tevékenység hővel jár, tehát ez nemcsak a kényelmet segíti, hanem biztonságossá is teszi a főzést.
A tökéletes grillezés kezdete: ezért fontos a megfelelő begyújtás
A grillezés nem csak az ételek elkészítéséről szól. Ez már inkább egy élmény, egy közös családi vagy baráti program, ami összeköt bennünket más emberekkel. A sikeres grillezés alapja pedig a megfelelő begyújtás. Ez az első lépés fogja meghatározni az egész folyamatot, hiszen a hőforrás minősége, valamint a stabilitás jelentősen befolyásolja mind az ételek ízét, mind azok állagát. Ráadásul ha nem megfelelő a hőmérséklet, az meghosszabbíthatja még a sütési időt is.
Miért elengedhetetlen egy jó hőmérséklet-vezérlő grillezéshez?
A grillezés sokak számára nemcsak egy ételkészítési módszer, hanem sokkal inkább egy életérzés, amit barátokkal és családtagokkal élhetnek át. A jó hangulat és az ínycsiklandó fogások a folyamat legfontosabb részei, de hiába minden, ha nem elég jó az alapanyag. Egy jó hőmérséklet-vezérlőre minden sütés során szükség van, de emellett nem maradhat el a friss hús, zöldség, gyümölcs, köret sem. A legfontosabb tényezők egyike, amire viszont csak később jövünk rá, hogy nem mindegy, milyen hőmérsékleten készülnek el az egyes fogások.
Nyári konyhák: ezért érdemes berendezni a külső teret
A tavasz beköszöntével egyre többen vágynak arra, hogy a négy fal közül végre kiszabaduljanak, és élvezzék a szabad életet, a különleges ízeket, a napsugarakat és a madarak csicsergését. Ilyenkor jönnek szóba a nyári konyhák, amelyek nemcsak divatos kiegészítőnek számítanak, hanem életérzések is, ahol a családi és baráti összejövetelek új dimenziót kaphatnak. Egy jól megtervezett kültéri konyha kemencével, grillezővel, valamint komplett kültéri bútorokkal rendkívül kényelmes, igazi közösségi térré is válhat.
A Broil King Regal 520 Built-in gázgrill professzionális szintre emeli a grillezést
A Broil King Regal 520 Built-in egy professzionális kialakítású, beépíthető gázgrill, amely tökéletes választás mindenki számára, aki a grillezés élményét magasabb szintre szeretné emelni. Masszív, ellenálló kivitellel rendelkezik, kiváló teljesítményt nyújt, mindamellett pedig stílusos megjelenéssel bír, így minden kerti összejövetel központi eleme lehet.
A kültéri grillezés több szempontból is élvezetes, egyrészt az ételek miatt, amiket elkészítünk, másrészt pedig a társaság miatt. Ahhoz azonban, hogy gondtalan legyen az ételkészítés folyamata, elengedhetetlen, hogy a megfelelő kialakítású eszközöket, berendezéseket használjuk.
Az ideális sonkaszeletelő kés kiválasztása
A sonkaszeletelő kés típusa, milyensége nem csak esztétikai kérdés, mivel egy szépen szeletelt sonka sokkal ínycsiklandóbb, mint egy összevissza faragott. A sonka szeletelésének megvan a maga tudománya, melyet mi magunk is elsajátíthatunk.
Tedd kényelmessé a grillezést, alakíts ki korszerű nyári konyhát!
Egy jól felszerelt, praktikusan kialakított nyári konyha megkönnyíti az ételek elkészítését kültéren, hiszen az előkészítéstől a mosogatásig mindent odakint végezhetünk, nem kell az élelmiszerekkel és eszközökkel ki-be rohangálni.
A grillezés sok családban, baráti társaságban jelenti a nyári időszak csúcspontját, ugyanis nemcsak fantasztikus finomságokat készíthetünk a szabadban, de jókedvű beszélgetéseknek, bulizásnak is helyet adhat a terasz, a kert. Sőt a megfelelő felszerelés, praktikus kialakítás birtokában akár a mindennapi ebédet, vacsorát is elkészíthetjük odakint akár hűvösebb időben is. Lássuk, mi kell ahhoz, hogy igazán élvezetes és gördülékeny legyen a szabadtéri ételkészítés!