gázgrill
Grillezés plancha segítségével: modern technika, ízletes ételek
A grillezés világában mindenki keresi azokat a megoldásokat, amelyek praktikusak, illetve kiváló ízélményt garantálnak. Itt jön szóba a plancha is, amely egy sík felületű sütőlap, és amely teljesen más élményt ad, mint a klasszikus rácsos grillek. Az alábbi cikkünkben eláruljuk, hogy mi ez az eszköz, milyen előnyökkel szolgál a hobbi vagy a profi ételkészítők számára, emellett kiderül az is, hogy mire érdemes figyelni a választás során.
Steakvacsora: a tökéletes grillparti legfontosabb eleme
A steakvacsora nem csak arról szól, hogy jó minőségű húst tegyünk az asztalra. A legtöbb esetben ez már-már egy közösségi esemény, egy grillparti eleme, ahol az ízek, az illatok, a hangulat, valamint a megfelelő eszközök összeállnak egy tökéletes estévé. A jó hús, a helyes sütési technika, valamint a megfelelő kellékek együtt teszik teljessé az élményt, amit a közös étkezés ad.
Füstmentes tűzrakó: tiszta és élvezetes élményt nyújt
A kerti sütögetések jellegzetes hangulata bárkit képes visszarepíteni a gyerekkorunkba, a táborokba, ahol körbeültük a tüzet, és készült a szalonna meg a sok különféle finomság. A ropogó parázs látványa, a tűz melege, a közösen eltöltött idő az, amire mindig emlékezni fogunk. Azonban sajnos nem minden kertben, udvaron, erkélyen oldható meg az étel ilyen jellegű készítése. Erre nyújt remek megoldást a füstmentes tűzrakó, ahol a hangulat megvan, mégsem okozunk kellemetlenséget a szomszédok számára.
De vajon milyen típusai léteznek? Miben más, mint a klasszikus tűzrakók? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.
Grilltippek: a tökéletes sütés művészete
A nyár egyik legnagyobb élménye, amikor a szabadban töltünk időt, esetleg ott sütünk vagy főzünk valami finomat. Akár családi eseményről, akár egy baráti összejövetelről van szó, a grillezés sosem csak abból áll, hogy húsokat pakolunk a rácsra, és teszünk hozzá valamilyen salátát és köretet. Ahhoz, hogy igazán ízletes, szaftos és tökéletesen átsült fogásokat készíthessünk, nem árt néhány szabályt betartani. A grilltippek kezdőknek és haladóknak is jól jöhetnek, hiszen ezek mind új szintre emelhetik a kerti főzéseket.
Hogyan grillezzünk? Ezekre figyeljünk, ha kültéren főzünk!
A nyári hónapok beköszöntével egyre többen mennek ki a szabadba, hogy élvezzék a jó időt, a baráti társaságot, a családi összejöveteleket, mindezt a grillezés segítségével. Ez ugyanis jóval több, mint egy egyszerű szabadban történő főzés – sokkal inkább egy rituálé, egy közösségi élmény, amely során nemcsak finom falatokat készítünk, hanem beszélgetünk, nevetünk vagy éppen játszunk. Ahhoz azonban, hogy mindez valóban élmény legyen, érdemes megtanulni, hogyan grillezzünk helyesen.
A hőmérséklet-szabályozás művészete grillezés közben
A grillezés lényege nem csak az, hogy a tűz és a hús találkozik egymással, a végén pedig egy ropogós kérgű, belül omlós húst kapunk. Az, hogy mit és hogyan, főleg mennyi ideig sütünk, elsősorban attól függ, hogy milyen hővel dolgozunk, mennyire vagyunk képesek azt kézben tartani. Aki azt gondolja, hogy a grillezés csak annyiból áll, hogy meggyújtjuk a tüzet, az nagyot téved. A hőmérséklet-szabályozás egy rendkívül fontos tényezője annak, hogy ízletes ételt tehessünk az asztalra.
Az edényfogó, a grillezés hőse: miért nem hiányozhat egyetlen sütögetésről sem?
A grillezés a nyár egyik legnépszerűbb tevékenysége, ami nemcsak a finom falatokról szól, hanem a közösségi élményről is. Ahhoz viszont, hogy tényleg öröm legyen az ételkészítés, nem árt, ha van nálunk néhány megfelelő eszköz is. A húsok, a zöldségek, a grilltálcák, a faszén és a fűszerek mellett szükség lesz edényfogóra is. Sokan ugyanis hajlamosak megfeledkezni arról, hogy bizony ez a tevékenység hővel jár, tehát ez nemcsak a kényelmet segíti, hanem biztonságossá is teszi a főzést.
A tökéletes grillezés kezdete: ezért fontos a megfelelő begyújtás
A grillezés nem csak az ételek elkészítéséről szól. Ez már inkább egy élmény, egy közös családi vagy baráti program, ami összeköt bennünket más emberekkel. A sikeres grillezés alapja pedig a megfelelő begyújtás. Ez az első lépés fogja meghatározni az egész folyamatot, hiszen a hőforrás minősége, valamint a stabilitás jelentősen befolyásolja mind az ételek ízét, mind azok állagát. Ráadásul ha nem megfelelő a hőmérséklet, az meghosszabbíthatja még a sütési időt is.
Miért elengedhetetlen egy jó hőmérséklet-vezérlő grillezéshez?
A grillezés sokak számára nemcsak egy ételkészítési módszer, hanem sokkal inkább egy életérzés, amit barátokkal és családtagokkal élhetnek át. A jó hangulat és az ínycsiklandó fogások a folyamat legfontosabb részei, de hiába minden, ha nem elég jó az alapanyag. Egy jó hőmérséklet-vezérlőre minden sütés során szükség van, de emellett nem maradhat el a friss hús, zöldség, gyümölcs, köret sem. A legfontosabb tényezők egyike, amire viszont csak később jövünk rá, hogy nem mindegy, milyen hőmérsékleten készülnek el az egyes fogások.
Nyári konyhák: ezért érdemes berendezni a külső teret
A tavasz beköszöntével egyre többen vágynak arra, hogy a négy fal közül végre kiszabaduljanak, és élvezzék a szabad életet, a különleges ízeket, a napsugarakat és a madarak csicsergését. Ilyenkor jönnek szóba a nyári konyhák, amelyek nemcsak divatos kiegészítőnek számítanak, hanem életérzések is, ahol a családi és baráti összejövetelek új dimenziót kaphatnak. Egy jól megtervezett kültéri konyha kemencével, grillezővel, valamint komplett kültéri bútorokkal rendkívül kényelmes, igazi közösségi térré is válhat.