A tökéletes BBQ élmény titka: hús füstölése otthon

A tökéletes BBQ élmény titka: hús füstölése otthon

A hús füstölése egy évszázadokra visszanyúló módszer, amely nemcsak az ételek tartósítására szolgál, hanem utánozhatatlan ízvilágot is kölcsönöz az étel számára. Az utóbbi években egyre népszerűbbé vált hazánkban is a low and slow BBQ kultúra, aminek szerves részét jelenti maga a füstölés. 
Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan érdemes belekezdeni az otthoni füstölésbe, hogy milyen eszközökre lesz szükségünk ehhez, illetve mi alapján érdemes kiválasztani a megfelelő eszközöket.

Mit takar a hús füstölése?

A füstölés során a húst vagy más élelmiszert alacsony hőfokon, hosszabb ideig főzzük és füstöljük egyszerre. Ez a folyamat nemcsak egyedi ízeket alakít ki, hanem segít megőrizni a hús természetes nedvességtartalmát és eltarthatóságát is. A füst ízét a választott fa típusa is jelentősen befolyásolja, mint a cseresznye, a tölgy vagy éppen a bükk, amelyek mindegyike más-más ízt és karaktert ad az étel számára. Persze nem csupán ennyiből áll a hús füstölése.

Milyen előnyei vannak ennek a technológiának?

Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy miért is jó, ha valaki ezt a megoldást választja az alapanyag elkészítéséhez. Az első és legfontosabb, hogy egyedi és mély ízeket kapunk, hiszen a füst gazdag, komplex aromákat hoz elő a húsból. Nem beszélve arról, hogy a füst bakteriális hatása révén növeli a hús eltarthatóságát, ha pedig lassú vagy alacsony hőmérsékleten készül, akkor pedig omlós és szaftos lesz a végeredmény. A saját kezűleg készített füstölt hús különleges élményt nyújt a baráti grillezések alkalmával is. Ehhez azonban a megfelelő grillezőeszközökre is szükség lesz.

Milyen húsokat érdemes füstölni?

Általánosságban bármit lehet, de azért nem mindegyik fajtának áll jól. A leggyakrabban a sertéslapockát szoktuk, amiből pulled pork is készülhet. De gyakran kerül a rácsra marhaszegy, oldalas, csirke vagy akár kolbász és szalonna. Utóbbiak hideg füstöléssel is készülhetnek. Mindegyik hús esetében más időt és hőmérsékletet szánjunk. Egy marhaszegy akár 12-14 órán át is készülhet, ehhez 105-120 fokra van szükség. A csirke persze gyorsabban megsül, szinte azonnal fogyasztható. Érdemes tehát ezzel is számolni, ha áthívtuk a rokonokat, barátokat.

A hús füstölésének eszközei

A webáruházunkban kapható füstöléshez használható kellékek között számtalan olyan kiegészítőt találni, amiknek nagy hasznát vehetjük. Elsősorban füstölőkemencére van szükség, amely egy zártabb, vastagabb falú berendezés, kiváló hőtartással. Ideálisak hosszú füstöléshez, főleg hidegebb időben is. A kemencék hőmérséklet-szabályozása precíz, így ideális választást jelentenek azok számára, akik rajonganak a BBQ húsokért. De nem elég egy kemence, kelleni fog még hőmérő, amelyek közül a legjobb, ha digitális maghőmérőt választunk, ezzel ugyanis tökéletesen beállíthatjuk az étel hőfokát.

Milyen lépéseket kell betartani?

Mindenekelőtt a húsokat sózzuk be, pácoljuk vagy használjunk rubot, azaz fűszerkeverékeket. Ez akár 12-24 órás pihentetést is igényelhet. Ezt követően gyújtsuk be a füstölőt vagy a grillt, és állítsuk be a kívánt hőmérsékletet, ami a legtöbb esetben 105-130 fok között van. Helyezzük a rácsra a húst, majd kezdjük el adagolni a fát. Időnként ellenőrizzük a maghőmérsékletet, hiszen a füstölés több órán át is eltarthat. Végül pedig a füstölést követően legalább 30 percig pihentessük alufóliába csomagolva, mielőtt szeletelnénk azt.

A hús füstölése tehát nemcsak egy gasztronómiai kihívás, hanem egy igazi közösségi élmény is lehet. Egy jól eltalált, puhára füstölt oldalas vagy szaftos hús garantáltan a társaság középpontjába kerül.