A tökéletes grillezés kezdete: ezért fontos a megfelelő begyújtás

A tökéletes grillezés kezdete: ezért fontos a megfelelő begyújtás

A grillezés nem csak az ételek elkészítéséről szól. Ez már inkább egy élmény, egy közös családi vagy baráti program, ami összeköt bennünket más emberekkel. A sikeres grillezés alapja pedig a megfelelő begyújtás. Ez az első lépés fogja meghatározni az egész folyamatot, hiszen a hőforrás minősége, valamint a stabilitás jelentősen befolyásolja mind az ételek ízét, mind azok állagát. Ráadásul ha nem megfelelő a hőmérséklet, az meghosszabbíthatja még a sütési időt is.

Faszenes grillezés

A faszenes grillezés az egyik lehetséges megoldás, amihez tökéletes begyújtási technikára van szükség. Ez az eszköz autentikus ízvilágot kínál, azonban ez előkészítést igényel. A legelterjedtebb a begyújtókémény használata, ami lehetőséget ad a faszén egyenletes és gyors izzására. Ebben az esetben az ide helyezett faszenet alulról, a begyújtókockák segítségével kell meggyújtani, ezáltal elkerülhetjük azt, hogy gyújtófolyadékot kelljen használnunk. Utóbbival egy gond van, mégpedig az, hogy kellemetlen ízt ad az ételnek.

Alternatív megoldásként néhányan izzókat vagy hajszárítót használnak ahhoz, hogy a begyújtás sikeres legyen. De a legfontosabb, hogy mindig ügyeljünk a biztonságra. Hiába hatékony valami, amivel balesetet okozhatunk.

Modern megközelítés: gázgrillt mindenkinek

A gázgrillek kényelmesen és gyorsan használhatóak, itt ráadásul nincs szükség semmilyen begyújtáshoz szükséges eszközre. Mielőtt azonban beüzemelnénk, mindig ellenőrizzük a gázpalack csatlakozását, és nyissuk ki a fedőt. Ezzel elkerülhetjük a gázfelhalmozódást, ami nemcsak kellemetlen, de nagyon veszélyes is. A gyújtás után hagyjuk előmelegedni a grillt, ezzel érhetjük el a legjobb hőmérsékletet, amihez általában 5-10 percre van szükség. 

A biztonságra visszatérve, ez az egy dolog kiemelten fontos a kültéri sütés és főzés során. Mindig igyekezzünk szélvédett, jól szellőző helyen meggyújtani a grillt, emellett lehetőleg tartsuk távol a helyszíntől a gyúlékony anyagokat. A gázpalackokat pedig rendszeresen ellenőrizzük, hiszen előfordulhat, hogy hibás az eszköz, ami szivárgást okozhat. Ha amúgy minden rendben volt, végeztünk az étkezéssel, akkor használat után véletlenül se feledjük el elzárni a szelepet.

A grill előkészítése, begyújtása és a megfelelő tisztítás

A faszenes grillezés során a parázs elrendezése nagyon fontos annak érdekében, hogy megfelelően tudjuk szabályozni a hőmérsékletet. A grill területét osszuk több zónára. Legyen egy magas hőmérsékletű, egy közepes, valamint egy alacsony hőmérsékletű rész. Ez segíthet abban, hogy ha különféle hőmérsékleten szeretnénk ételt készíteni, akkor azzal ne kelljen megvárni a sütés végét.

A webáruházunkban kapható eszközök esetében fontos, hogy mindig tisztítsuk meg a grillrácsot, ezzel elkerülhetjük azt, hogy az előző sütésekből maradt maradványok az új ételekre kerüljenek. Ami pedig a rácsokat illeti, lehetőleg kenjük meg vékonyan olajjal, amivel megakadályozhatjuk az ételek leragadását. Végül pedig: a grill mindig legyen tiszta és zsírmentes, főleg a gázgrillek esetében, ezzel elkerülhetjük, hogy felcsapjanak a lángok.

A grillezés élménye tehát a tökéletes begyújtással kezdődik. Akár faszenes, akár gázgrillről van szó, a megfelelő technika és a biztonsági előírások betartása rendkívül fontos a sikeres sütés érdekében. Érdemes előtte gyakorolni, hiszen mindez nemcsak az ételek ízét és minőségét javíthatja, hanem a grillezés élményét is.