Hogyan grillezzünk? Ezekre figyeljünk, ha kültéren főzünk!

Hogyan grillezzünk? Ezekre figyeljünk, ha kültéren főzünk!

A nyári hónapok beköszöntével egyre többen mennek ki a szabadba, hogy élvezzék a jó időt, a baráti társaságot, a családi összejöveteleket, mindezt a grillezés segítségével. Ez ugyanis jóval több, mint egy egyszerű szabadban történő főzés – sokkal inkább egy rituálé, egy közösségi élmény, amely során nemcsak finom falatokat készítünk, hanem beszélgetünk, nevetünk vagy éppen játszunk. Ahhoz azonban, hogy mindez valóban élmény legyen, érdemes megtanulni, hogyan grillezzünk helyesen.

Az első lépések

Amikor valaki felteszi a kérdést, hogyan grillezzünk, akkor az első válasz kétségkívül az, hogy szerezzünk be egy minőségi eszközt. Lehet ez faszenes, gázüzemű vagy elektromos grill is, hiszen mindegyik típusnak megvan a maga előnye és jellegzetessége. A faszenes a klasszikusabb, ugyanis az izzó parázs és a füstös aroma karakteres ízt ad az étel számára, olyat, amit más módon nehéz elérni. A gázgrill előnye viszont az, hogy gyorsan felmelegszik, könnyű hőszabályozni, míg az elektromos azoknak lehet jó választás, akik helyhiánnyal küzdenek, vagy nincs megfelelő méretű kertjük vagy udvaruk a tűzgyújtáshoz.

Miután megvan a megfelelő grill, a következő lépés az alapanyagok beszerzése. Legyen szó húsokról, zöldségekről, halakról vagy akár gyümölcsökről, mint a barack, a grillezés egyik alapszabálya, hogy mindig friss és jó minőségű élelmiszerekkel dolgozzunk. A húsoknál azt érdemes figyelni, hogy megfelelő legyen a zsírtartalmuk, hiszen ez segít megőrizni a szaftosságot a sütés során. A marhahúsnál például a ribeye vagy a hátszín lehet a legjobb választás, míg csirkecomb vagy a sertéskaraj szintén hálás alapanyagok lehetnek.

A pácolás és a fűszerezés kérdése

Amikor kültéren grillezünk, akkor különösen fontos, hogy jól válasszuk meg a fűszereket, hiszen ez kulcsszerepet játszik a végeredmény szempontjából. A pácok nemcsak ízt adnak az étel számára, hanem segítenek is abban, hogy a hús szerkezete fellazuljon, ezáltal omlósabb, szaftosabb lesz. A pácok előkészítésekor a legfontosabb összetevők az olaj, a savas komponens, mint a citromlé, az ecet vagy a bor, valamint az olyan zöldfűszerek, amelyek ízt adnak az alapanyag számára. Érdemes pár órán át állni hagyni, akár egy egész éjszakát is a hűtőbe tehetjük, hogy az ízek jól átjárják a húsokat.

Hogyan grillezzünk az egyes eszközökön?

A tűz meggyújtása és a megfelelő hőmérséklet elérése talán az egyik legfontosabb teendő, azonban nagyon sok odafigyelést is igényel. A faszenes grillek esetében érdemes begyújtókéményt használni, ezáltal elkerülhetjük, hogy a gyújtófolyadék kellemetlen szaga és íze az ételre kerüljön. A parázs pedig akkor a legjobb, ha már szürke hamuréteg fedi, a lángok pedig éppen csak jelen vannak.

Ami pedig a gázgrillekkel való főzést illeti, a webáruházunkban kapható modellek esetében a hőfok szabályozása jóval egyszerűbb, de fontos, hogy mindig melegítsük elő a készüléket, így az étel véletlenül sem ragad le a rácsra.

Tudjuk, hogy a sütés során a hőzónák kialakítása nem egyszerű, azonban valóban sokat segíthet az alapanyagok tökéletes elkészítéséhez. A közvetlen hőn, avagy a parázs felett gyorsabban elkészül a steak vagy a hamburgerpogácsa, éppen ezért a közvetett hőn viszont lassabban sülnek át a vastagabb szeletek és a csontosabb húsok, de még a zöldségek is. Aranyszabály azonban, hogy soha ne forgassuk túl gyakran a húsokat. Elég egy-két alkalommal megtenni azt, így olyan szép kérget kapnak, amit egy profi szakács is megirigyelne. Nem beszélve arról, hogy így könnyebben megőrzik a belső szaftosságukat.