Az első lépések
Amikor valaki felteszi a kérdést, hogyan grillezzünk, akkor az első válasz kétségkívül az, hogy szerezzünk be egy minőségi eszközt. Lehet ez faszenes, gázüzemű vagy elektromos grill is, hiszen mindegyik típusnak megvan a maga előnye és jellegzetessége. A faszenes a klasszikusabb, ugyanis az izzó parázs és a füstös aroma karakteres ízt ad az étel számára, olyat, amit más módon nehéz elérni. A gázgrill előnye viszont az, hogy gyorsan felmelegszik, könnyű hőszabályozni, míg az elektromos azoknak lehet jó választás, akik helyhiánnyal küzdenek, vagy nincs megfelelő méretű kertjük vagy udvaruk a tűzgyújtáshoz.
Miután megvan a megfelelő grill, a következő lépés az alapanyagok beszerzése. Legyen szó húsokról, zöldségekről, halakról vagy akár gyümölcsökről, mint a barack, a grillezés egyik alapszabálya, hogy mindig friss és jó minőségű élelmiszerekkel dolgozzunk. A húsoknál azt érdemes figyelni, hogy megfelelő legyen a zsírtartalmuk, hiszen ez segít megőrizni a szaftosságot a sütés során. A marhahúsnál például a ribeye vagy a hátszín lehet a legjobb választás, míg csirkecomb vagy a sertéskaraj szintén hálás alapanyagok lehetnek.
A pácolás és a fűszerezés kérdése
Amikor kültéren grillezünk, akkor különösen fontos, hogy jól válasszuk meg a fűszereket, hiszen ez kulcsszerepet játszik a végeredmény szempontjából. A pácok nemcsak ízt adnak az étel számára, hanem segítenek is abban, hogy a hús szerkezete fellazuljon, ezáltal omlósabb, szaftosabb lesz. A pácok előkészítésekor a legfontosabb összetevők az olaj, a savas komponens, mint a citromlé, az ecet vagy a bor, valamint az olyan zöldfűszerek, amelyek ízt adnak az alapanyag számára. Érdemes pár órán át állni hagyni, akár egy egész éjszakát is a hűtőbe tehetjük, hogy az ízek jól átjárják a húsokat.
Hogyan grillezzünk az egyes eszközökön?
A tűz meggyújtása és a megfelelő hőmérséklet elérése talán az egyik legfontosabb teendő, azonban nagyon sok odafigyelést is igényel. A faszenes grillek esetében érdemes begyújtókéményt használni, ezáltal elkerülhetjük, hogy a gyújtófolyadék kellemetlen szaga és íze az ételre kerüljön. A parázs pedig akkor a legjobb, ha már szürke hamuréteg fedi, a lángok pedig éppen csak jelen vannak.
Ami pedig a gázgrillekkel való főzést illeti, a webáruházunkban kapható modellek esetében a hőfok szabályozása jóval egyszerűbb, de fontos, hogy mindig melegítsük elő a készüléket, így az étel véletlenül sem ragad le a rácsra.
Tudjuk, hogy a sütés során a hőzónák kialakítása nem egyszerű, azonban valóban sokat segíthet az alapanyagok tökéletes elkészítéséhez. A közvetlen hőn, avagy a parázs felett gyorsabban elkészül a steak vagy a hamburgerpogácsa, éppen ezért a közvetett hőn viszont lassabban sülnek át a vastagabb szeletek és a csontosabb húsok, de még a zöldségek is. Aranyszabály azonban, hogy soha ne forgassuk túl gyakran a húsokat. Elég egy-két alkalommal megtenni azt, így olyan szép kérget kapnak, amit egy profi szakács is megirigyelne. Nem beszélve arról, hogy így könnyebben megőrzik a belső szaftosságukat.