A legnépszerűbb pizzafajták

A legnépszerűbb pizzafajták

A legtöbb ember imádja a pizzát, legszívesebben reggel, délben és este is azt fogyasztanák. Persze nem mindegy, hogy milyet. A mirelit pizzák közel sem adják azt az élményt, amit egy olasz ételtől várnánk. A pizzafajták között azonban számtalan változattal találkozhatunk, amelyek mind a tészta vastagságában, mind a feltétben különböznek egymástól. A legismertebb – nem meglepő módon – a nápolyi pizza, ami mára már a világörökség része, de sokan szeretik a New York-it vagy éppen a szicíliait.
Lássuk, hogy melyeket ismerjük a legjobban.

Ismert pizzafajták 

Amikor pizzáról beszélünk, akkor az igazi, hagyományos kemencében készült, vékony tésztás, nápolyi változatról van szó. A speciális berendezésben sült, tűzforrón készülő, alig pár perc alatt ropogósra sülő étel a világ egyik legnépszerűbbje. Az igazi nápolyi pizzára jellemző, hogy kevés, de mégis minőségi összetevőket tartalmaz, amin nincsen se ketchup, sem pedig ananász.

A másik ismert változat a New York-i pizza, amely vastag, ropogós, jól megpakolt, felhajtott széllel készül. Belül nagyon vékony tésztája van, amit akár félbe is tudunk hajtani. Amerikában, főleg New Yorkban egy dolláros pizzaként is ismerik, amit sok helyi és turista is szívesen vásárol. Jellemzően nagyobb szeletekben kínálják, a feltét pedig paradicsomszósz és mozzarella.

Végül ott a chicagoi pizza, amit gyakran hasonlítanak a New York-i változathoz. A tengerentúlon tulajdonképpen hitvallás, hogy melyik oldalon állunk, melyiket szeretjük jobban fogyasztani. A magyar ízléstől azonban nagyon messze áll, hiszen nem igazán autentikus. A pizzafajták közül talán ez hasonlít legjobban a pitére, hiszen nagyon vastag tésztával készül. Kétségtelen, hogy sokféle létezik, ám közös bennük, hogy mindegyik pizzakemencében sütve lesz a legfinomabb

Milyen fajták léteznek még?

A három leghíresebb mellett meg kell még említeni a szicíliait, amit körcikkek helyett négyzetekre vágnak, majd vastag, párnaszerű tésztával tálalnak. Erről sem maradhat le a hagyományos olasz paradicsomszósz, ami mellé kerül hagyma és egy kis szardella is. Talán egy kicsit extrémnek tűnhet, de ha valaki Szicíliában jár, mindenképpen érdemes kipróbálnia ezt a nem klasszikus, ámde annál finomabb változatot.

Érdekesség, hogy létezik még görög pizza is, ami sokkal olajosabb tésztával készült, azonban nem annyira vastag, mint a korábban említett amerikai fajta. Kevesebb sajtot tartalmaz, mint szószt, emellett inkább fetát és lilahagymát tesznek rá, valamint olívabogyót, nem mozzarellát és sonkát.

Hogyan készül az igazi pizza?

A webáruházunkban kapható pizzakészítő eszközök segítségével bárki könnyedén készíthet magának akár otthon is hagyományos, valódi pizzát. Alapvetően az arányokra és a sütési időre kell figyelni a legjobban. Nápolyi pizzát készíteni például nem bonyolult, csupán egy jó receptre van szükség, valamint nem elhanyagolható szempont a minőségi alapanyagok használata sem. Az eredeti változat se olajat, se cukrot, se tejet nem tartalmaz, csak vizet, lisztet és sót, valamint élesztőt. Ez alkotja a tésztát.

A liszt kapcsán fontos, hogy 00-s típust használjuk, hiszen csak ezzel érhető el a tökéletes végeredmény. Élesztőből viszont használhatunk mind frisset, mind pedig szárítottat. Viszont ne kerüljön bele túl sok, csak egy kis térfogatnövelőre van szükség, a hosszú kelesztéstől lesz a tészta légies és könnyű. Végül pedig lényeges szempont, hogy a kemence belső hőmérséklete legalább 400 fokos legyen, így lesz az alja ropogós, a teteje pedig pont tökéletes. Természetesen pont ugyanilyen jó megoldás a pizzasütő kő vagy a sütő is, de akkor a maximum hőmérsékletre érdemes kapcsolni őket.

Tartalomhoz tartozó címkék: alfa forni kemence pizza