A nápolyi pizza receptje: a tökéletes egyszerűség művészete

A nápolyi pizza receptje: a tökéletes egyszerűség művészete

A nápolyi pizza receptje nem titok, bárki elkészítheti, de csak az olaszok tudják igazán, hogyan kell. A nápolyi pizza nemcsak egy szimpla étel, hanem egy olasz kulináris örökség, egy szimbolikus kapcsolat a tradíciók, a tűz és a jó ízlés között. 
Az olasz városban, Nápolyban az utcán sétálva nehéz is ellenállni annak a füstös, friss és bazsalikomos illatnak, ami minden sarokban ott van, és csábítja az embert, hogy egyen egy isteni pizzát. De vajon, hogyan lett ebből a szerény, alig néhány alapanyagból készült ételből a világ egyik legismertebbje?

A szegényektől egészen a világhírnévig

A nápolyi pizza története több száz évre nyúlik vissza, amikor még a pizza a szegények eledele volt, úgy, ahogy például nálunk a krumplis tészta. A helyi lakosok a rendelkezésre álló legegyszerűbb alapanyagokból készítették el, mint a liszt, a víz, a só és az élesztő, a tetejére pedig némi paradicsom és sajt került. A legenda szerint az 1880-as években sült meg az első változata, fehér mozzarellával és bazsalikommal díszítve. Bár azóta már sok minden változott, egy dolog viszont állandó maradt, ez pedig az étel valódi esszenciája, a friss és kiváló minőségű alapanyagok és a hagyományos sütési módszer.

Mi teszi a nápolyivá a pizzát? A nápolyi pizza receptje

Nem minden vékony pizzás tésztát lehet nápolyinak nevezni. A hivatalos szabályzat szerint a nápolyi pizza receptje szigorúan meghatározott feltételekhez kötött. A tészta kizárólag lisztből, vízből, sóból és élesztőből áll, semmi olaj, cukor vagy más adalékanyag nincs benne. A kelesztés pedig legalább 8-12 órás hideg helyen történik, amely levegős és rugalmas tésztát eredményez. A sütés pedig fatüzeléses, kupolás kemencében, 430-480 fokon, maximum 90 másodpercig történhet.

A végeredmény pedig egy könnyű, puha, levegős tészta, aminek kissé szenes a széle, ennek ellenére lágy, de nem elázott a közepe. Ez egy olyan íz, ami semmi máshoz nem hasonlítható, főleg nem más pizzákhoz.

A kemence kelti életre a pizzát

Amennyiben valaki valóban nápolyi pizzára vágyik, ő maga készítené el otthon, annak az első és legfontosabb dolga, hogy beszerez egy minőségi pizzakemencét. A hagyományos nápolyi pizzák ugyanis nem sütőben vagy a grillen készülnek, hanem kizárólag kemencében, magas hőfokon, gyorsan és erős sugárzó hővel.

A webáruházunk kínálatában található mobil pizzakemencék, legyenek azok fa-, pellett- vagy gáztüzelésűek, lehetőséget adnak arra, hogy elérjük a megfelelő hőmérsékletet. Egy jó kemence percek alatt elérheti a 400-450 fokot, ezáltal a pizza alja ropogós lesz, a széle buborékos, míg a sajt éppen csak megolvad rajta. A legtöbb otthoni sütő egyszerűen nem képes erre a hatásra, így azokban nem lesz igazi a nápolyi pizza sem.

Ne feledkezzünk meg a grillezés szerelmeseiről se, hiszen akadnak kombinált grill-pizza megoldások is, ahol a grillrácsra helyezhető pizzakővel vagy acéllappal szinte kemenceszerű körülményeket teremthetünk. Így tehát nem kell két külön esztközt beszerezni ahhoz, hogy sütni és pizzát készíteni is tudjuk otthon.

A megfelelő alapanyagok

Ami még fontos, hogy a nápolyi pizza sikerének titka a tökéletes alapanyagok használata. Mindenekelőtt 00-ás lisztre van szükség, finoman őrölt változatra, amely tökéletesen rugalmas tésztát biztosít. Emellett nem maradhat el a San Marzano paradicsom sem, amely Nápoly környékéről származik. Enyhén édes, kevésbé savas. Illetve jöhet még egy kis Fior di latte vagy bivalymozzarella, amely friss, olvad, de nem vizesedik. Végül pedig a friss bazsalikom és az extra szűz olívaolaj, amely megkoronázza az egész fogást.

Tartalomhoz tartozó címkék: alfa forni kemence pizza recept