Ez a weboldal cookie-kat használ, amelyek segítik a weboldal működését. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelvek értelmében.

Menü

Grillezési technikák

Grillezési technikák

 

A grillen való sütésnek különböző módjai vannak. A megfelelő technikát a sütésre váró húsdarab, vagy az étel típusa határozza meg. De lehetséges akár különböző típusú ételeket egyszerre sütni, különböző grillezési módszerek használatával. Mindemellett kulcsfontosságú a barbecue helyes beüzemelése. Ebben a fejezetben a négy fő grillezési módszert fogjuk bemutatni: a közvetlen és a közvetett grillezést, valamint a nyárson és a falapon való sütést. Használja ki az összes technikát, hogy a lehető legtöbbet hozhassa ki grillsütőjéből és elkápráztassa vendégeit!

Grillezési módok

1. Közvetlen sütés
A közvetlen mód meglehetősen egyszerű, mivel itt az ételt közvetlenül a láng felett sütjük. Ezt a technikát az egyadagos ételekhez javasoljuk, amilyen például a steak, karaj, hal, hamburger, kebab és a különféle zöldségek, vagy bármi egyéb alapanyag, amely nem igényel hosszabb sütögetést. Egy fedős gázgrill lehetővé teszi, hogy az égőfej és a porlasztó távolabb legyen a sütőrácstól, mely kiváló hőszabályozást tesz lehetővé, valamint a fellángolások számát is lecsökkenti. További előnye ennek a technikának a tökéletes “steak house” gyémánt rajzolat, mely beleég a grillezett húsokba és zöldségekbe. A legjobb minőségű öntöttvas sütőrácsok használatával a közvetlen sütés egy ideális módszer a grillezéshez. Ez a módszer roppant egyszerű előkészületet igényel. A legjobb eredmény elérése érdekében melegítse elő a grillt magas fokozaton 5-10 percig, távolítsa el a leégett ételmaradványokat a sütőrácsokról egy drótkefével, majd permetezze vagy kenje le a rácsokat olajjal, hogy elkerülje az étel letapadását. Vegye le a hőmérsékletet a szükséges fokozatra, majd helyezze a sütni kívánt ételt a rácsokra, és már készen is van. Ugye, megmondtuk, hogy egyszerű lesz?

2. Közvetett sütés
A közvetett grillezési módszer egy lassú sütési technika a nagyobb húsok sütéséhez, mint például az egyben sültek, vagy szárnyasok. Ahogy a nevében is benne van, az ételt nem a láng fölött közvetlenül sütjük, hanem meleg, cirkuláló levegőben. Kétféle közvetett sütési módszer létezik, mindkettő alacsonyabb sütési fokozaton, zárt fedővel történik. Az egyik a csepegtetőtálcás módszer, a másik pedig egy begyújtatlan égő segítségével történik. Mivel nem szükséges megfordítani, vagy beolajozni az ételt, ez a grillezési technika különösen biztonságos: a fellángolás kizárható. Ezzel a módszerrel a levek és az ételből lecsöpögő nedvek belefolynak és összekeverednek a csepegtetőtálca tartalmával. Ez a keverék aztán elpárolog, mely automatikusan megfűszerezi az ételt, ezzel ínycsiklandó ízekkel ruházza fel és biztosítja, hogy a sült, a csirke, vagy a pulyka nedves és zamatos legyen. 

A közvetett módszer használatához, gázgrill használata esetén, vegye le a rácsokat és helyezze a csepegtetőtálcát a közepes fokozaton égő hőforrásra. Ezután öntsön vizet, vagy valamilyen egyéb folyadékot, mint például gyümölcslevet vagy akár bort a csepegtetőtálcába. Ezután helyezze vissza a sütőrácsokat, majd melegítse elő a grillt közepes/közepesen alacsony fokozaton. Permetezze vagy kenje le a rácsokat olajjal, majd rakja a húst közvetlenül a csepegtetőtálca fölé, a sütőrácsokra. Ezután zárja le a grillsütő fedelét, majd dőljön kényelmesen hátra és pihenjen, miközben étele teleszívja magát ínycsiklandó aromákkal.

Figyelem: Soha ne hagyja, hogy a csepegtetőtálca kiszáradjon! Hogyha szeretné, tehet egy csepegtetőtálcát, közepes lángon, a grill azon oldalára, ahol majd le fogja kapcsolni az égőt. Kezdetnek melegítse elő a grillt magas fokozaton, majd kapcsolja ki az egyik égősort. Kenje be, vagy permetezze le a sütőrácsokat olajjal. Perzselje meg egy kicsit a hús mindkét oldalát a grill begyújtott oldalán, majd helyezze át a begyújtatlan oldalra. Szabályozza a hőmérsékletet úgy, hogy megtartsa a szükséges hőfokot; mi többnyire közepes lángot javaslunk, mikor ezt a módszer használja. Ez a sütési technika nem csak sülteknél, de vastagabb steak-eknél, karajnál és csontos csirkehúsoknál is remekül működik.

3. Nyárson sütés
A nyárson sütés egy további kitűnő sütési technika, melyet a Broil King gázgrillek kínálnak Önnek. Sok másik grillgyártótól eltérően a Broil King beépített, különleges, közvetlen lángú nyárson sütőt kínál számos modelljében. A nyárson sütő, a nagy teljesítményű roston sütő készletünkkel egyetemben ideális választás, ha pulykát, csirkét, vagy más nagy húsokat akar grillezni. A hátsó roston sütő tökéletesen alkalmas nyárson való ételkészítéshez. Mivel a hőforrás az étel mögött található, ez biztosítja az egyenletes sütést és elkerülhetővé teszi a fellángolásokat. A hús a sütés közbeni állandó forgása miatt természetesen nedves marad, melytől puha és lédús lesz az étel. 

Az egyik a két nagyon fontos dologból, amire figyelni kell nyárson sütés közben, hogy a húst biztosan helyezze fel a nyárs közepére. Szárnyas előkészítésénél figyeljen arra, hogy a lábak és a szárnyak szorosan meg legyenek kötve, különben a kilógó húsrészek megéghetnek. Második szabály, hogy mindig helyezzen egy csepegtetőtálcát a hús alá az értékes nedvek és szaftok összegyűjtésére.

Hogyan helyezzük fel a szárnyasokat a nyársra?

1. A mellével lefele, húzza a nyak bőrét a lyuk fölé. Egy kisebb nyárssal szúrja fel a bőr szélét a hátbőrre. Erősítsen zsineget a nyársra, majd kösse meg. A mellével fölfelé, nyársalja fel, vagy kösse
a szárnyakat a testhez. 

2. Helyezze a nyársvillát a nyélre, majd szúrja be a nyársat a nyak bőrébe, a hátcsonttal párhuzamosan. A nyárs végét vezesse ki kevéssel a far fölött. Helyezzen egy másik nyársvillát a nyélre, majd helyezze az egyik villát a mellbe, a másikat a szárnyba. Ellenőrizze, hogy stabilan áll-e a nyárson. Szorítsa meg a szárnyas csavarokat. 

3. Kösse a farkat a nyélhez egy zsineggel. Keresztezze meg a lábakat, majd kösse őket a szárnyhoz. 

4. Falapon való sütés
Egy másik különleges és ínycsiklandó módja a grillezésnek a falapon való sütés. A falapon való sütés remek eredményt garantál, mellyel elkápráztathatja vendégeit. A füst, mely átjárja a közvetlenül a láng fölött lévő falapot, páratlan grillaromát kölcsönöz az ételeknek. A falap használata rendkívül egyszerű: Csak áztassa be minimum egy órára, majd törölje szárazra. Melegítse elő a grillt magas fokozaton, 10 percig. Kenje be a falap mindkét oldalát olívaolajjal, ezután helyezze rá a fűszerezett húst. Tegye a falapot a grillre, közvetlenül az égő fölé, majd vegye vissza közepes/alacsony fokozatra. Süsse a húst addig, amíg a kívánt szintig át nem sül. Gratulálunk, Ön ezennel el is készítette első falapon grillezett ételét! A cédrus falapok lazac sütésére ideálisak, de ne féljen kipróbálni őket más húsokkal se.
Disznóhúshoz a juhar, bárányhúshoz pedig az éger grillező lapot ajánljuk az ínycsiklandó végeredmény érdekében.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés