A tökéletes olasz pizza 5 titka
Kis túlzással elmondható, hogy a tökéletes olasz pizzát mindenki szereti. A feltétek változatossága miatt, szinte bármilyen étrendet is követsz, biztosan tudsz mondani legalább egyfajta pizzát, amiért rajongsz.
Ez a tésztaféle Olaszországból, azon belül is Nápolyból indult világhódító útjára. A tészta vékony, a széle ropogós, a feltétek és a pizzaszósz pedig teljes harmóniában vannak. Ilyen egy hagyományos pizza. A következő cikkben pedig neked is adunk néhány tippet, hogyan is tudsz majd tökéletes olasz pizzát sütni otthon.
-
Ne gondold túl a tésztát!
Manapság a legtöbb internetes receptmegosztó portálon és gasztroblogokban is divat a pizzatésztát különböző fűszerekkel, tejjel, joghurttal, tojással készíteni. Persze nem kizárt, hogy ezek hozzáadásával jó végeredményt kapjunk, de ha autentikus, eredeti olasz pizzára vágysz, akkor ezeket a sallangokat el kell felejtened. Az igazi olasz pizza tésztája végtelenül egyszerű, csupán lisztet, vizet, élesztőt, sót és egy kevés olívaolajat tartalmaz.
-
Hadd pihenjen!
A pizza tésztája nagyon hamar megkel, akár másfél óra alatt süthető formátumot vesz fel. De ha igazi élményre vágysz, akkor fontos a türelem. Csináld meg a tésztát előre, aztán egy jól záródó dobozban tedd a hűtőbe. Aztán hagyd is ott napokra. Akár 4-5 napos tésztával is nekivághatsz a sütögetésnek a kemencében, akkor sem fogsz csalódni az elkészült darabok minőségében.
-
A feltétek minősége
Ha azt szeretnéd, hogy a pizzád felejthetetlen élmény legyen, jól válogasd meg a hozzávalókat! A feltétek sose legyenek túl nedvesek. Ennek érdekében a mozzarellát például érdemes a tenyereid között többször kinyomkodni, hogy kiereszthesse a lehető legtöbb vizet. Ha konzerveket használsz, akkor mindenképpen csöpögtesd le az alapanyagokat, de a legjobb, ha ezekből is ki tudod nyomkodni az extra nedvességtartalmat.
Egyes pizzák esetében érdemes a “kevesebb néha több” szabályt alkalmazni. Ha jó minőségű alapanyagokat használsz, akkor nem kell feltétlenül rogyásig pakolni a pizzákat. Ennek ékes példái a margherita és a pizza romana.
-
Olívaolajat mindenbe
Nem kell persze ipari mennyiségre gondolnod, de az olívaolaj szerves részét képezi a tökéletes olasz pizzáknak. Tenni kell egy keveset a tésztába, nem árt, ha a házi készítésű szószba is kerül belőle, valamint, ha valaki túl száraznak érzi a pizzát, akár fogyasztás előtt is locsolhat az ételre egy keveset. Itt természetesen nem a fűszerezett olívaolajokról beszélünk, hanem a klasszikus extra szűz verzióról.
-
Tökéletes olasz pizza Alfa Forni pizzakemencében sütve
Egy dolgot be kell látni: hiába az olasz recept, a minőségi feltét, a gondoskodás és az odafigyelés, ha tökéletes olasz pizzát szeretnél készíteni, az nem lesz az igazi egy sima sütőben. Ez az étel igényli, hogy egy jól kivitelezett fatüzelésű kemencében sülhessen meg, mint amilyen az Alfa Forni One is. Ez a modern kinézetű kemence kompakt méretei ellenére akár 10 főt is minden baj nélkül kiszolgál. Szemtelenül gyorsan, mindössze 10 perc alatt felmelegszik 500 fokra, ezen a hőmérsékleten pedig mindössze 90 másodpercre van szüksége ahhoz, hogy készre süssön egy pizzát.
Te is szeretnél eredeti recept alapján készült igazi kemencés pizzákat sütni, de nem tudod, milyen sütögetőt válassz? Keresd fel szaktanácsadóinkat a weboldalon megadott elérhetőségek egyikén, és csempéssz egy kis Olaszországot a mindennapjaidba a kemencéken keresztül!