Steakvacsora: a tökéletes grillparti legfontosabb eleme

Steakvacsora: a tökéletes grillparti legfontosabb eleme

A steakvacsora nem csak arról szól, hogy jó minőségű húst tegyünk az asztalra. A legtöbb esetben ez már-már egy közösségi esemény, egy grillparti eleme, ahol az ízek, az illatok, a hangulat, valamint a megfelelő eszközök összeállnak egy tökéletes estévé. A jó hús, a helyes sütési technika, valamint a megfelelő kellékek együtt teszik teljessé az élményt, amit a közös étkezés ad.

Mire kell figyelni a steakvacsora választásakor?

Mielőtt bármit is megsütünk steakvacsorára egy elektromos vagy gázgrillel, mindenképpen alaposnak kell lenni, amikor alapanyagokat választunk. Egy kiadós steakvacsorához érdemes legalább USDA Choice vagy AH steak minőségű húsokat beszerezni, azokat a megfelelő vastagságban megsütni. Ez általában 2-4 cm, aminek köszönhetően a külső réteg szépen meg tud sülni, míg belül szaftos marad a végeredmény.

Az elkészítés kapcsán ügyelni kell arra, hogy csak az alapvető hozzávalókat használjuk, mint a só, a bors, az olívaolaj. Az ízeket pedig a tüzes-rozsdás steak érintéssel emelhetjük ki, azonban mindig fontos, hogy készítés előtt a hús szobahőmérsékleten pihenjen. Nem szabad túl hidegnek lennie, az hatással lesz a sütésre, az eredményre. Ahhoz, hogy megtudjuk, megfelelő-e a hőmérséklet, használjunk digitális húshőmérőt, így tényleg semmi sem akadályoz majd meg bennünket abban, hogy a tökéletes steaket szolgáljuk fel vacsorára. Ha pedig végeztünk, akkor miután levettük a grillrácsról, hagyjuk a húst pihenni 5-10 percig.

A grillparti megtervezése

Egy jó steakvacsora azonban nemcsak magáról a sütésről és a közösségről szól, hanem a környezetről is. A legfontosabb, hogy legyen árnyék, ne süssön a nap minden oldalról, legyen szellőzés, főleg ha valaki faszenes grillt használ. Ehhez jöhetnek hozzá a kiegészítők, mint az asztalok, a székek, a világítás, hiszen ezek teszik komfortossá és barátságossá a helyet. Végül pedig ne maradjanak el a közösségi elemek sem, mint a zene, az ital, az előétel, valamint a beszélgetés.

Milyen eszközökre van szükség a grillvacsora elkészítése alatt?

A jó steakhez több kelléket is be kell szerezni. A hús mellett kelleni fog egy grillsütő, ami lehet gázgrill, faszenes grill, esetleg elektromos változat. Ezeket a webáruházunk kínálatában is megtalálni, ahol kapni még az említett hőmérőt is. Ez garantálja, hogy a hús belső hőfoka is optimális legyen, ez lesz az, ami segít elkészíteni a rare, a medium, valamint a well done steaket is. 

A következő kötelező elem a grillrács vagy sütőlap. A jó minőségű stabil rács olyan, amelynél látszik a rács mintázata, nem ragad le rajta a hús, nem is ég oda. Ha pedig a hús megfogásáról van szó, ehhez érdemes beszerezni csipeszt, lapátot, rácskiemelőt. Ezekkel tudjuk forgatni, mozgatni a steaket anélkül, hogy megsértenénk azt, esetleg kifolyatnánk belőle a szaftot.

A biztonság és a higiénia alapvető elemei pedig a kesztyű, a kötény és a világítás. Ezek például forró felületek, izzó faszén kezelésekor jöhetnek jól. A kinti grillezésnél hasznos lehet továbbá a világítás, hogy egyáltalán lássuk, mi készül, és hova kell azt tenni, ha átsült.

Sütési technikák steak elkészítéséhez

Végül pedig néhány tipp, amivel tökéletes lesz az eredmény. Mindenképpen használjuk előmelegített rácsot, erős lángot és izzó faszenet. A steak mindegyik oldalát 2-3 percig süssük, így tud kérgesedni, majd idővel csökkentsük a hőt vagy fejezzük be a sütést, ha szükséges. Fordítani csak egyszer lehet, de akkor se szurkáljuk, ne mozgassuk túl gyakran. Végül pedig, ha készen van, akkor fedetlenül tegyük a tálra, alufólia lazán mehet rá, hogy megnyugodjanak a rostok.