Hogyan válasszuk ki a megfelelő grillt?
Az első grilltippek egyike, hogy nagyon fontos a tökéletes eszközt kiválasztani. A grillezés élménye ugyanis nagyban attól függ majd, hogy milyen berendezést használunk. A gázgrill gyors és kényelmes, amivel pillanatok alatt elérhetjük a megfelelő hőfokot, ráadásul precízen szabályozható. A faszenes változat ezzel szemben klasszikus élményt nyújt, jellegzetes füstös ízzel, de itt érdemes megemlíteni, hogy ennél az eszköznél több odafigyelésre és időre lesz szükség. Végül pedig az elektromos változatok, amelyek inkább kisebb lakásokban, erkélyeken lehetnek kiválóak, de sajnos a füstös íz szinte teljesen hiányzik majd az ételekből.
A másik fontos tényező pedig a méret. Amennyiben gyakran fogadunk vendégeket, abban az esetben mindenképpen érdemes a nagyobbat választani, hiszen abban több ételt tudunk egyszerre készíteni. Senkinek sem kell túl sokat várnia. Hasznos lehet továbbá egy fedél is, ami segíthet abban, hogy egyenletesebben készüljenek, süljenek az ételek. Főleg vastag húsok esetén lehet döntő szempont.
Grilltippek: hő kérdésköre
Sokan ott követik el a hibát, hogy a grill teljes felületét egyenletesen hevítik fel. Ehelyett érdemes lenne hőzónákat kialakítani. Egy forróbb részt a közvetlen sütésekhez, mint amilyenre a steaknek és a kolbásznak van szüksége. Emellett jó, ha van az elektromos vagy a faszenes grillen egy hűvösebb, indirekt sütéshez alkalmas terület. Idekerülhetnek a csirkecombok, a halak és a zöldségek. Ennek köszönhetően sokkal könnyebben állíthatjuk be az ételek elkészülési idejét.
Hiába akarunk gyorsítani a folyamaton azzal, hogy magas hővel dolgozunk, ettől a húst vagy a zöldséget nem tudjuk gyorsabban tálalni, hiszen a külsejük megég, a belsejük pedig nyers marad. Várjuk meg azt, amíg kialakul a megfelelő hő, csak ekkor kerüljenek a húsok, a zöldségek, a krumpli a rácsra.
Mire figyeljünk a pácolás és a hús kezelése során?
A webáruházunkban kapható grilleszközök kapcsán fontos, hogy mindent a megfelelő időben használjunk. Egy jól megválasztott pác mindig jó választás lehet, de mielőtt erre még sor kerülne, a húsok szeleteléséhez használjunk fa vágódeszkát és steakkéseket. Amint ez megvan, jöhetnek a fűszerek és a szószok, mint a szezonális keverék, a spicy változatok vagy éppen a különféle amerikai BBQ szószok.
Amit ezzel kapcsolatban még tudni kell: ahhoz, hogy a húsokat megfelelően átjárják az ízek, érdemes legalább 2-3 órán át pácolódni hagyni azokat. Ennyi időre van szükség ahhoz, hogy az ízek beszivárogjanak a hús szerkezetébe. De talán még jobb egy egész éjszakára hűtőbe tenni őket, így az ízükre biztosan nem lesz panasz. Fontos, hogy a cukros pácokat kizárólag a végén használjuk, ugyanis azok könnyebben megégnek.
A grillezés tehát nemcsak egy főzés, hanem egy közösségi élmény. A jól sikerült grillparti alapvető kelléke egy megbízható eszköz, néhány különleges alapanyag, valamint a megfelelő hőfok és némi odafigyelés.