Menü

Párolóedény használata grillen

Párolóedény használata grillen A legtöbben a grillsütőt kizárólag húsok sütésére tartják alkalmasnak, bár a vállalkozóbb kedvűek időnként zöldséget is hajlandóak a grillrácsukra engedni. Azonban bizonyos kiegészítők, mint például egy párolóedény segítségével a grillen párolni is lehetséges, ezzel pedig a köretek még inkább változatossá tehetőek, de nem ez az egyetlen funkciójuk.

Párolóedény a zöldségekhez

 

A párolás zöldségek esetében egy igen egészséges elkészítési módszer. Ennek oka, hogy a főzés során a zöldségekben lévő vitamin- és ásványianyag-tartalom elillan, viszont párolás esetén a vízben oldódó vitaminok továbbra is a zöldségekben maradnak.

 

Ehhez nincs másra szükség, ha grillen szeretnél vitaminban gazdag zöldségeket elkészíteni, mint egy kiegészítő eszközre, vagyis párolóedényre, ami lehetővé teszi, hogy a választott zöldségek gőzfürdőt vegyenek.

 

Azonban mielőtt a párolóra helyezed az előkészített zöldségeket, az edényt fel kell tölteni vízzel. A víz mennyiségére ajánlott odafigyelni, hiszen ha túlságosan kevés vizet használsz, akkor az idő előtt elpárolog, míg ha túlságosan sokat, akkor főzés lesz párolás helyett. Az ideális vízmennyiség pont annyi, ami éppen nem éri el a zöldségeket.

 

A tökéletes párolásnak van még egy kritériuma, vagyis a zöldségeket megfelelően kell előkészíteni. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy lehetőség szerint kisebb és egyforma méretűekre kell vágni, valamint egyszerre inkább csak egy típusú zöldséget javasolt párolni. Ha viszont mindenképp egyszerre szeretnéd elkészíteni a különböző párolási időt igénylő zöldségeket, akkor először a leghosszabban párolandót tedd az edénybe, majd a megfelelő időközönként adagold hozzá a kevesebb párolási idővel beérőket is. Például a sárgarépának és a burgonyának általában 10, a zöldbabnak és a brokkolinak 6-7, míg a leveles zöldségeknek jellemzően 3 perc elegendő.

 

Párolóedény húsokhoz

 

Nem mindenki van tisztában vele, de a párolóedények a grillezett húsokhoz szintén ideálisak. Főként indirekt, vagyis tetővel grillezés esetén veheted hasznát leginkább az olyan húsételeknél, melyeket sokáig kell sütni. A hosszas sütögetés alatt ugyani a hús hajlamos kiszáradni, viszont párolóedény használatával ez elkerülhető. A folyamatos párolgás miatt a grill belsejében végig nedves marad a közeg, így pedig a hús a sütés végeztével nem száraz lesz, hanem szaftos és zamatos.

 

Ugyanakkor a párolóba nem csupán tiszta víz tölthető, hanem a vízbe különféle fűszerek, gyümölcsök, esetleg alkohol is önthető, így az egyszerre sülő és párolódó étel plusz ízvilággal lesz gazdagabb.

 

Pároló és pecsenyesütő egyben

 

A párolóedény már önmagában is egy nagyszerű eszköz, de az olyan multifunkciós kellék, mint a kínálatunkban megtalálható rozsdamentes pároló és pecsenyesütő kiváló társ a grillezésben.

 

Ez a szett két részből áll, egy alsó tálcarészből, ami húsok és halak sütésére egyaránt ideális, de pizza szintén süthető rajta. A felső rész lyukacsos, ami lehetővé teszi a zöldségek sütését vagy párolását, és a rajta elhelyezett kicsi kürtő pedig alkalmassá teszi egy egész csirke megsütését, mindezt akár egyszerre is. Természetesen a tálcába itt sem csupán tiszta víz tölthető, hanem fűszerek, bor vagy akár a csirkéhez sör egyaránt tehető az alsó részbe, amivel a felső részen található étel tovább ízesíthető.

 

Amennyiben neked is szükséged lenne egy párolószettre, vagy további tippeket szeretnél kapni a használatával kapcsolatban, esetleg kérdéseid lennének, ne habozz felkeresni minket!

Keresés